Нова суткиња дошла са задатком – све доказује да је ово политички процес

05.02.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да процес против њега због непоштовања одлука Кристијана Шмита не воде Суд и Тужилаштво БиХ него неко други и да овдје политика има главну улогу.

“Само смо још ближе квалификацији да је ово чисто политички процес”, рекао је Додик након рочишта по оптужници Тужилаштва БиХ за непоштовање одлука Кристијана Шмита.

Додик је истакао да је суђење заказао судија Мирсад Стрика, а онда се појавила судија Сена Узуновић која је наставила “да то сломи преко кољена, без обзира на све нелогичности”.

Он је рекао да нико није обавијештен о промјени судије, што је елементарно процесно кршење.

“Она /Узуновићева/ је дошла са задатком и унапријед написаним одговорима на примједбе”, рекао је Додик.

 

СУДСКИ ПРОЦЕС БЕЗ ПОШТИВАЊА ИКАКВИХ ПРАВА ЈЕ НАЈВЕЋИ УДАРАЦ ЗА БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да у Суду БиХ не вриједи никакво право и да се без поштивања икаквих права људи који учествују у процесу покушава наметнути нова пракса, те да је то највећи ударац БиХ.

Додик је рекао да је нови судија у предмет упротив њега постављен да извршава нечије наредбе.

“Она то и ради. Све јој написано како и шта треба”, истакао је Додик и напоменуо да је оптужница требала поново бити урађена, јер је раздвојен процес у односу на вршиоца дужности директора “Службеног гласника” Милоша Лукића, а не да се чита парцијално.

Он је нагласио да се данас у судници читају само дијелови оптужнице који се односе на њега, а не и оно што се односи на Лукића, то се прескаче.

Додик је истакао да је нечувено да је исти судија одређен и за његов предмет и за Лукићев, који се сада води одвојено.

Предсједник Српске је навео да је Тужилаштво игнорисало све што је његова одбрана до сада износила.

Он је поновио да је Параламенатрна скупштина БиХ једини орган који може да доноси законе и да Устав не дозвољава ни једног другог законодавца.

“Кристијан Шмит то не може, све и да јесете високи представник, а није. Зна се ко у нормланом свијету доноси законе – парламент”, рекао је Додик.

Додик је поручио да ће борба бити настављена и да је немогуће да се законски акти мијењају одлукама.

Он је нагласио да се осјећа атмосфера линча и да су ствари унапријед осуђене.

“Ми ћемо наставити да се боримо и докажемо да је све апсурдно и да ништа нема смисла у погледу било чега што је Тужилштво изнијело читањем оптужнице”, рекао је Додик и додао да више није проблем оптужнице, него процедуре.

Додик је напоменуо да је нови судија /Сена Узоновић/ раније имала политички ангажман у СДА на важним позицијама.

“Долазимо онда до питања да ли је могуће да су у овом суду све судије Бошњаци. Зар је могуће да су службеници који тамо раде, само Бошњаци”, рекао је Додик и истакао да оправдано нема повјерење у исправност поступка.

Он је указао да је ово искључиво политички процес, злоупотреба и инструментализација Тужилаштва и Суда да би се водио политички процес. “Ово нема никакве везе са правом и здравим разумом”, поручио је Додик.

Додик је подсјетио да је Уставом Републике Српске обавезан да потпише указ о проглашењу закона и да нема ниједног закона у БиХ који може да дерогира Устав Српске.

“Не може закон дерогирати Устав Српске. Моја је обавеза да потпишем указ о проглашењу закона. Ако све то знамо, онда је предвиђено законима, Кривичним законом Републике Српске, да уколико ја као предсједник Српске не потпишем указ и за то немам стварне разлоге, онда могу да кривично одговорам за рушење уставног поретка Српске, за шта је запријећена казна затвора од 12 година”, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, након што сам обавио своју предсједничку дужност, нелегитимни Кристијан Шмит намеће одлуку и мијења закон, чиме Суду и Тужилаштву БиХ дају легитимитет отварањем овог поступка.

Прихватањем праксе да се на овај начин води процес, Суд и Тужилаштво БиХ, истакао је Додик, показали су да нису неутрални.

Коментаришући објашњење новог судије да јој је поступак дат јер има најмање посла, предсједник Српске упитао је да ли је могуће да то буде разлог или то што досадашњи судија Стрика одлази у пензију па напрасно користи годишњи одмор.

“Оно што ми знамо да је од оних који притискају Суд и Тужилаштво дошло до свађе на који начин ово треба да се завршава и онда су тражили од Стрике да се процес против мене политички преломи, одмах заврши и донесе за њих наравно очекујућа одлука”, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, очигледно је Стрика имао интегритета да каже да он не може то да уради на тај начин и да се повлачи из процеса тако што ће затражити пензионисање.

“Зашто је стављан за судију ако се знало да ће у пензију”, упитао је Додик, констатујући да је нови судија, за коју постоје индиције да би због ранијег политичког ангажмана требало да буде изузета, дошла без најаве.

Предсједник Републике Српске оцијенио је да захтјев судије да се навуку завјесе на галерији суднице гдје су посјетиоци представља покушај наметања неког ауторитета, на шта су посматрачи реаговали како су реаговали, и симболизује затварање овог процеса од јавности.

“Они ће јавности давати информације које мисле да треба да дају и тако пакују медијски представу шта се овдје дешава”, закључио је Додик.

Он је истакао да у Суду БиХ, иза судије стоје истакнуте двије заставе и то застава БиХ и Федерације БиХ /ФБиХ/, те да то говори о томе да је то једнострани суд.

“Или треба додати и заставу Републике Срспке или уклонити једну од ове двије”, појаснио је Додик и додао да је заставу БиХ усвојио високи представник, а не неки орган БиХ.

“Ја се залажем да буде истакнута и застава ентитета у заједничким институцијама, јер ентитети чине БиХ”, рекао је Додик.

 

Подијели: