Српска жели способност независног дјеловања, Србија њен велики пријатељ

14.02.2024.

Република Српска жели да изгради способност независног дјеловања и постојања са јаким везама које би могли да успоставумо са Србијом, рекао је Милорад Додик предсједник Републике Српске након састанка са посланицима у Народној скупштини Србије Бранимиром Несторовићем, Бранком Лукићем и Александром Павићем.

– Желимо да Српска и Србија сарађују. Захвалан сам Несторовићу који је био и гост Српске када је обиљежавала Дан Републике, 9.јануара. На састанку смо размијенили мишљења и политичке погледе на тренутну ситуацију – рекао је Додик.

Додик је нагласио да је ситуација на Косову питање свих Срба гдје год се налазили.

– Оно што сада доживљавају је заједничка опсервација нас, да је циљ међународне заједнице да се Срби иселе. Наш циљ је да Српска изгради способност независно дјеловање и постојање са јаким везама које бисмо могли да успоставумо са Србијом – рекао је Додик.

Каже да не виде да у процесу разградње Дејтонског споразума има мјеста за Републику Српску и Србе.

– БиХ је протекторат којим управљају “незавршене ситуације” потут Кристијана Шмита, који је у “покушају да буде високи представник”.

Додик је поручио да у Републици Српској амерички амбасадор не може да држи предавање нити може да се мијеша у наша унутрашња питања.

– Сматрам да свако ко је држављанин Републике Српске треба да има аутоматски и држављанство Републике Србије. То право имају и други народи и ту не би требало да буде ништа спорно – поручио је предсједник Српске.

Ако Шмит покуша да се умијеша у измјене Изборног закона БиХ, Српска ће донијети свој

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће ставити тачку на европски пут БиХ уколико Кристијан Шмит покуша да се умијеша у измјене Изборног закона, те да у том случају Српска доноси свој изборни закон и спроводи изборе.

– Иначе су они нама отели надлежности око избора, према Дејтону БиХ може да проводи изборе за чланове Предсједништва и Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, а све остало треба да проводи Република Српска – рекао је Додик.

Он је навео да је надлежност Српске према Дејтонском споразуму да проводи изборе за предсједника Републике и потпредсједнике, Народну скупштину Републике Српске и Дом народа парламента БиХ.

– И то ће и урадити, али желимо да покушамо да дамо шансу договору јер нисмо наивни и глупи. Ако ништавило које се зове Шмит уз асистенцију још већег ништавила који се зове амерички амбасадор Мајкл Марфи наметне било шта око имовине исту ноћ ћемо донијети одлуку о независности Републике Српске”, истакао је Додик.

Када је ријеч о наводима потпредсједника Федерације БиХ Рефика Ленде да би могао “отворити питање назива Република Српска”, Додик је рекао да је он политички гигант да би коментарисао Ленду, те да је ту идеју чуо прије 20 година у Стејт департменту.

Подијели: