Руководство Српске истрајаће у одбрани њених интереса

20.09.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће Српска изгубити све ако прихвати ултиматуме Американаца, али да ће њено руководство истрајати у одбрани српских интереса.

Додик је указао да Американци разграђују Републику Српску већ 30 година путем неких квазиреформи и на тај начин спречавају њен економски развој.

– Ако прихватимо њихове ултиматуме, онда ћемо изгубити све – рекао је Додик.

Додик је за Телевизију Пинк рекао да му се и пред Судом БиХ суди јер је Шмит, лажни високи представник, наметнуо закон, те поновио да је то политички процес који се води против њега.

Он је нагласио да је Шмит тим законом, на шта није имао право, наметнуо да се морају поштовати његове одлуке и забранио да се вријеђа.

– Муслимани прихватају Шмита јер предузима мјере против Српске. Он је обично физичко лице. Нигдје ни цареви ни краљеви не доносе законе већ само парламент. То може да ради јер иза себе има силу. Ако пристанете, онда ће радити све што хоће – рекао је Додик.

Он је напоменуо да Шмитове одлуке немају никаквог правног основа, да је ријеч о нелегалном лицу које не може да се мијеша у законодавне активности.

– Покушава се одржати БиХ која је неодржива. Одузимају се надлежности Српској, централизују, намећу законе. Желе да располажу имовином. То је антиправни посао. Они траже поданике који ће у Српској климнути главом, а са мном иде другачије. Мени је највећи ауторитет народ Српске. Мени је важан устав – истакао је Додик.

Што се тиче америчких санкција против њега, Додик је рекао да се тиме прилагодио, да прима плату путем поште, јер су банке застрашене и блокирани су му рачуни.

– Али идемо даље, не желимо да се одрекнемо Републике Српске. Ми који бранимо слово Дејтона, нападају нас да кршимо Дејтон – рекао је Додик.

Додик најавио да ће ићи на самит БРИКС-а

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће ићи предстојећи на самит БРИКС-а у Казању.

– Добио сам позив и ја ћу отићи у Казањ, бићу већ 19. октобра у Казању. Република Српска нема међународни капацитет, али за нас веома важно да у овом капацитету можемо да будемо посматрачи тог скупа и дио тог укупог амбијента – рекао је Додик.

Он је навео да вјерује да ће се у Казању срести са неким важним људима.

Додик је за ТВ “Пинк” рекао да БРИКС на Западу није проглашен као антизападна творевина иако постоји страх од те организације, мада је легитимно право држава да одлучују да ли ће јој приступити.

Он је указао да, поводом одласка на самит БРИКС, Србија и предсједник Александар Вучић мора да процијени све елементе важне за државу.

Додик је рекао да зна да ће се против њега, када оде на самит БРИКС-а, опет водити пропаганда, можда увести и неке нове санкције, те додао да нема проблема да се састане са било ким и на Западу.

На самиту БРИКС који ће бити одржан од 22. до 24. октобра у Казању учествоваће бројни свјетски лидери.

Наставићу да се састајем са Путином

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је у овом тренутку познанство са руским предсједником Владимиром Путином више крст него награда, али да ће наставити да се састаје са њим.

– Састанке са Путином одржаваћу и у наредном периоду. Путин никад ништа није захтијевао од мене нити уцјењивао – рекао је Додик.

Он је истакао да је измишљена теза о руском малигном утицају, те да, ако постоји нечији малигни утицај у региону, онда то једино амерички и британски.

– Али, они упорно гурају ту врсту приче. Никад ништа Путин није тражио од мене, увијек је питао шта се може помоћи. Никад није рекао – очекујем. Али то не можете објаснити политичким лажовима, који желе сатанизацију Русије – рекао је Додик за ТВ “Пинк”.

Он је додао да је ово тренутак у историји, када Република Српска мора да води рачуна о дугорочним интересима.

– Морамо да Путина и Русију доживљавамо као пријатеље. А не да се прилагођавамо тим ригидним политикама Велике Британију која окупља Европу и Америку у настојању да се обрачунају са Русијом због руским минерала. То није наш интерес! Зашто бисмо ми били дио тога? – упитао је предсједник Српске.

Он је истакао да је Путин значајан државник, предсједник једне велике пријатељске земље, те да су састанци са њим коректни, обострано корисни и нису уперени против било кога.

Додик је рекао да се Американци и Западњаци понашају слично и према њему и према предсједнику Србије Александру Вучићу.

Он је указао да Република Српска, чак и ако би евентуално пристала на санкције Русији, ништа не би добила од Запада који тражи да се беспоговорно слуша и да се прихватају њихове политике.

– Али, то нису наше политике. Не можете бити потрчко, да пратите све шта долази од неког центра, јер они не знају шта је за нас добро – рекао је Додик.

Подијели: