Ако се наставе блокаде из ЕУ, Српска одступа од европског пута

28.02.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је поручио је да ће Српска донијети одлуку да одступи од европског пута БиХ, ако се настави са задржавањем и блокадом средстава из ЕУ.

Додик је напоменуо како је Њемачка забранила банци КФЦ да реализује кредит за водовод у Градишци, као мјеру да њега дисциплинују, те да покушава да задрже фондове ЕУ који треба да дођу у Српску за изградњу путева и ауто-пута од Добоја до Модриче.

– Нема званичне одлуке да је заустављено, али има застоја. Успут од нас очекују да наши људи гласају за све програме у ФБиХ. Ми смо јасно рекли да нема гласања, заустављамо све. Уколико добијемо одлуку о блокади или задржавању тих средстава од ЕУ, изаћи ћемо пред Народну скупштину и донијети одлуку да излазимо из европског пута БиХ, без обзира на посљедице – навео је Додик.

Нагласио је да то није само због пара, како покушавају да наметну, те подсјетио да је амбасадор ЕУ у Сарајеву Јохан Сатлер недавно рекао да Српска неће добити 80 одсто трошкова из еворпских фондова за слање спасилачког тима у Турску, јер нису ишли као заједнички тим БиХ.

Додик је указао да је Република Српска на финансијском нивоу стабилна, али да је видљива активност да се ситуација проблематизује.

Он је на трибини “Српска се брани и у Србији” рекао да су у Бриселу, када виде да долазе Кинези да улажу било гдје у региону, одмах активнији и спремнији”.

Додик је рекао да Република Српска данас има више видљивих пријатеља, него икада, те да од када постоји никада није имала већи број запослених, око 270.000, док је око 80 одсто покривеност увоза извозом.

Он је поновио да неки који живе од апанажа на факултетима у Сарајеву говоре о Српској у најгорем смислу, а неће да примијете да Српска има 50 КМ већу просјечну плату него ФБиХ, а да је задуженост најнижа у региону.

 

Подијели: