Ако Шмит наметне измјене Изборног закона БиХ, Српска ће донијети свој

20.12.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће, уколико Кристијан Шмит буде наметнуо измјене Изборног закона БиХ, Српска истог дана донијети свој изборни закон који ће предвидјети да изборна комисија Српске проводи општинске изборе.

Додик је истакао да је неприхватљиво живјети у земљи гдје неко намеће изборна правила, која иначе договарају политички субјекти.

– Осим што жели одлуком да неметне измјене Изборног закона БиХ још и каже да уколико се Додик томе буни он краде изборе. Централна изборна комисија БиХ, којом су управљали СДС, ПДП и СДА, утврдила је резултате избора, пребројавали у `Зетри` листиће са избора за предсједника Републике и опет држе тај наратив – рекао је Додик.

Он је истакао да нигдје у свијету нико не намеће закон одлуком.

– А онда када је кажем да не може оваква БиХ, проглашавају ме сепаратистом. Ја само хоћу да живим у уставној земљи, а пошто ње нема, у овој нећу – рекао је Додик.

Тужилаштво БиХ неозбиљно и неодговорно

Главни претрес у предмету који се пред Судом БиХ води против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића одгођен је након што је Додикова одбрана затражила изузеће тужилаца.

Додик је рекао да је Тужилаштво БиХ неозбиљно, неодговорно и неправно и да тужиоци не познају формалну процедуру. Како каже, то су искључиво муслимански оријентисани тужиоци који имају жељу да процесуирају све из Републике Српске.

– Судија је правилно поступио, јер поштује процедуру, као и ми, за разлику од Тужилаштва које не поштује – рекао је Додик.

Он је поновио да су Суд и Тужилаштво БиХ неуставни, као и одлука коју је наметнуо Кристијан Шмит и због које се суди њему и Лукићу.

– Судија ми дјелује професионално, а мој однос према овом суду није везан за њега лично, већ за институцију – рекао је Додик.

Он је упитао и “какви су то правници који не могу да прочитају Кривични закон БиХ, гдје пише да искључиво Парламентарна скупштина БиХ доноси законе, а није предвиђено ни да предлагач може бити високи представник”.

Подијели: