“Ако Тужилаштво проба да реагује, забранићемо њихово дјеловање на простору Српске”

23.12.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће, уколико Тужилаштво БиХ проба да реагује на 9. јануар, прославу Дана Републике, бити забрањено и њихово дјеловање на простору Српске.

Након недавних пријетњи Кристијана Шмита у случају обиљежавања Дана Републике, Додик је за “Политику” изјавио да се у Српској све ради мирољубиво у вези са даном када је рођена Република Српска.

– Он се прије неки дан хвалио како га полиција Републике Српске још није ухватила, али треба да зна да га пратимо и кад буде прилика биће ухапшен. Ако тужилаштво проба да реагује на 9. јануар, забранићемо и њихово дјеловање на простору Републике Српске – истакао је Додик.

Он је додао да ко неће да дође на прославу Дана Републике “ни ми нећемо да с њим славимо њихове празнике”.

– Ко дође, ми радо узвратимо као што славимо са Србијом, Русијом, Кином – закључио је Додик.

Српска је доказала да је могуће рећи “не” Америци

Предсједник Републике изјавио је да су креатори рушења уставне БиХ група људи из САД, али да је Српска доказала да је могуће рећи “не” Америци.

– Да то нисмо урадили, много бисмо изгубили – рекао је Додик за “Политику”.

Према његовим ријечима, амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи је “каубој” који се занио па мисли да и даље може да ради шта хоће.

– Ми нећемо конфликт са САД. Ако та земља промијени свој однос према нама, истог тренутка ћемо и ми према њој – нагласио је Додик.

Он је поновио да Република Српска не поштује одлуке Кристијана Шмита јер није легално изабран за високог представника у Савјету безбједности УН.

Коментаришући процес који се против њега води због непоштовања Шмитових одлука, Додик је рекао да је то за Републику Српску богом дана ситуација.

– Ми ћемо доносити наше одлуке у зависности од тога колико далеко су они спремни да иду. Тачно знамо шта ћемо радити. Ми тражимо Устав БиХ и нећемо да прихватимо оне који руше поредак па још нас за то оптужују – додао је Додик.

На питање какав је утисак на њега оставио став руског предсједника Владимира Путина који је на годишњој конференцији коју је пратио цијели свијет рекао да има истовјетан поглед на позицију БиХ као и руководство Републике Српске у вези с колонизаторским статусом БиХ, Додик је рекао да је Русија глобална сила и да је то велика част за Српску.

– Веома је важно да један од најмоћнијих људи свијета зна проблеме Републике Српске. Ми то веома цијенимо и увијек ћемо – истакао је Додик.

Он је нагласио да су Српска и Русија изградили добар однос јер су Руси конкретни и никад ништа не траже осим поштовања Дејтонског споразума.

Што се тиче сусрета са Путином који је био најављен за 4. новембар, Додик је рекао да је он одгођен због великих обавеза руског предсједника и да ће бити одржан када то свима буде одговарало.

Додик је нагласио да је Сарајево град подметања ногу и да овдје не може да се направи држава.

– У посљедњих 10 година нема ниједног системског рјешења за БиХ. Та рјешења чекају свој тренутак и кад се акумулирају биће заједно стављена на сто, а ми ћемо тада рећи – вратите БиХ на Устав БиХ. Ако нећете, ми се ту не видимо, јер у противном ризикујемо да изгубимо све – додао је Додик.

Подијели: