Алкалај у СБ УН рекао истину о Шмиту, али се бавио само случајем који дотиче Бошњаке

04.11.2022.

Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик говорио је вечерас у Београду, а током свог говора дотакнуо се и обраћања амбасадора БиХ при УН-у Свена Алкалаја пред Вијећем сигурности од прије два дана.

Додик се реферирао на жестоке критике које је Алкалај упутио на рачун одлуке измјене Изборног закона БиХ, коју је у изборном дану наметнуо високи представник у БиХ Цхристиан Сцхмидт.

“У ономе што је Свен Алкалај на сједници Вијећа сигурности УН-а говорио о Цхристиану Сцхмидту има доста истине, односно истина је све оно што је рекао о Сцхмидту, али требао је да каже да је то радио и ранијих година, а не само у овом случају који дотиче ‘муслимане’”, рекао је Додик.

Потом се осврнуо и на критике Алкалајевог говора које је изнио амерички амбасадор у БиХ Мицхаел Мурпхy.

“Онда је амерички амбасадор рекао да то није државна политка БиХ. Није амерички амбасадор тај који утврђује државну политку БиХ. То говори како они доживљавају БиХ”, поручио је Додик.

Подсјећамо, прије сједнице Вијећа сигурности УН-а Додик је упутио писмо предсједавајућем Вијећа сигурности Уједињених нација Харолду Агyеману, који је иначе амбасадор Гане у УН-у.

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик (СНСД) упутио је писмо предсједавајућем Вијећа сигурности Уједињених нација Харолду Агyеману, који је иначе амбасадор Гане у УН-у.

“Стога вас обавјештавам да усљед унутрашњих правила и процедура, којима су предвиђене дужности и обавезе колективног Предсједништва Босне и Херцеговине, ниједан представник из Босне и Херцеговине тренутно није овлаштен да износи изјаве испред било којег међународног тијела или форума уиме Босне и Херцеговине, укључујући споменути састанак”, истакао је Додик.

Подијели: