Америчка амбасада и њен амбасадор нису овлашћени да у име БиХ и њених народа договарају рјешења

31.01.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Америчка амбасада и њен амбасадор нису овлашћени да у име БиХ и њених народа преговарају и договарају било каква рјешења.

– Њихово уплитање у рад правосудног система, као и њихова улога у политичким процесима су очигледни. Без икакве задршке дају упуте правосудним институцијама како ће обављати свој посао – рекао је Додик.

Каже да су се из Брисела посљедњих мјесеци чуле разне контрадикторности.

– Један дан су изражавали подршку једном рјешењу, да би другог дана критиковали исто. Нисмо спремни да допустимо да Марфи, који је наводно амерички амбасадор, у наше име води процесе и преко неког Шмита доноси одлуке које једино могу донијети изабрани представници народа. Бриселска администрација треба да покаже да је истина да жели суверену БиХ и да престане да слиједи сулуду Марфијеву причу. Нисмо спремни допустити да се неко игра с нама и експериментише с правом, законима и Уставом – навео је Додик.

Дејтонски споразум је каже, чињеница коју нико не може оспорити или обликовати онако како би то желио.

– Друге земље нека у својој кући распакују и обликују законе, право и правду. БиХ је рекла све што је имала. Долази неко ново вријеме и питање је дана када ћемо гледати неку нову међународну политику. Марфи и смутљивци слични њему, који су се упустили у криминалне активности са Шмитом, не могу овдје спровести оно што раде у Федерацији. Власт у Српској води одговорну политику и има могућност за доношење одлука и рјешења којима ће заштитити права свог становништва и заштитити Српску – каже Додик.

Могу да шаљу кога хоће, али то како наводи “неће ријешити ниједан проблем у БиХ”.

– Политика мијешања у унутрашња питања земље која би требало да буде суверена је непријатељска и њихова подршка рјешењима којима се стаје на страну једног народа води дестабилизацији не само БиХ, него и цијелог региона – истакаоје Додик.

Подијели: