Партије да донесу појединачне одлуке и изађу на изборе

21.05.2024.

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да се владајућа коалиција у Републици Српској усагласила да сугерише свим партијама у коалицији да донесу појединачне одлуке и изађу на изборе.

– То је одлука која је под морање зато што је сценарио за који знамо, а то је да су се међународни фактор и опозиција договорили да ће спровести изборе под било коју цијену и настојати да их имплементирају. То морамо да спријечимо, а то ћемо урадити нашим изласком на изборе. Ово није признавање било какве одлуке Шмита. Идемо даље с усвајањем изборног закона Српске – рекао је Додик.

Он је истакао да не желе да дозволе опозицији да “растури Републику Српску”.

– Нећемо дозволити да се скрнави Српска – рекао је Додик.

Додик је истакао да је опозиција јуче, непојављивањем на састанку представника политичких партија са сједиштем у Српској, које имају посланике у парламенту и одборнике у скупштинама градова, поручила да је њихов став да желе изаћи на изборе.

Он је рекао да ће владајућа коалиција показати да ће добити изборе и најавио одличан резултат.

– Позивам јавност да се отклони од опозиције и да им не даје повјерење – рекао је Додик.

Резолуција о Сребреници муслимански хир

Додик је изјавио да је став Српске јасан када је ријеч о резолуцији о Сребреници, а то јесте да је ријеч о нелегално покренутој иницијативи, односно муслиманском хиру у БиХ.

“Позивам све Србе да игноришу ову тему. Није било одлука ниједног органа у БиХ и то је унилатерални кривични чин Златка Лагумџије, Дениса Бећировића и других”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да ће ово дјеловање довести до убрзаног распада БиХ, брже него што се може замислити.

“Обично у оваквим ровитим друштвено-политичким околностима један догађај буде иницијална каписла да неке ствари буду разријешене. Ово ће бити ријешено тако што ће Република Српска ојачати своју аутономију и наставити да води и прихвата политике које су у њеном интересу, искључујући велике приче о функционалној или унитарној БиХ”, додао је Додик.

Према његовим ријечима, ставови Републике Српске нису уперени против муслимана, нити жртава.

“Поклонио сам се жртвама у Поточарима и положио вијенац и оне заслужују пажњу. Пажњу заслужују и српске жртве, јер су убијени зато што су Срби. Нисмо нашли примјер са муслиманске стране који се њима поклонио”, рекао је Додик.

Он је напоменуо да је Генерална скупштина УН политичко тијело и да су њене одлуке политичке.

“Шта хоће? Да генерализују причу? Зашто тражите да се у школске програме уведе прича о наводном геноциду у Сребреници? Ово је урадила Њемачка да не би био утврђен дан геноцида, како нико не би предложио датум који се односи на Аушвиц или остала стратишта. Бошњаци и њихове звијери који су побили 3.400 Срба (у Подрињу) не одговарају. Оно што је било у Сребреници није геноцид, него озбиљан злочин о чему говоре и научни ауторитети”, рекао је Додик.

Подијели: