Азербејџан заинтересован за енергетске пројекте у Српској

20.08.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је за РТРС да је Азербејџан заинтересован за улагање у пројекте у области енергетике у Српској.

– Азербејџан жели да развија пројекте у енергетици, гасу и нафти, они су перспективно најзначајнији снабдјевачи гаса и нафте на том простору. Ми смо раније дали начелну сагласност на гасовод који је ишао из Азербејџана, Турске, Грчке, Хрватске, Италије, Црне Горе, Албаније. Међутим, у периоду још кад је министар иностраних послова био Златко Лагумџија, када су почели да забрањују пројекат гасовода из Србије, то је стопирано, тада је то био наш интерес. Сада то чека заједничко рјешење и вјерујем да ће договор бити постигнут заједничким напорима. Немам ништа против да у БиХ дође тај гасовод, али мора да постоји спремност за договор – рекао је Додик након састанка са предсједником Азербејџана Илхамом Алијевим.

Предсједник Српске је истакао да је састанак био веома конструктиван, истичући да је Алијев несумњиво веклики лидер своје земље, који је Азербејџан довео у ред стабилних земаља.

– И оно што данас овдје ради је да са ЕУ и Мађарском договара енергетске пројекте који ће на неки начин додиривати и нас, јер ће један дио ићи преко Србије. Алијев је исказао интересе да се у Републици Српској ради на питањима везаним за енергетику, занимале су га надлежности заједничког нивоа и Републике Српске – истакао је Додик.

Он је навео да ће до краја овог мјесеца бити ријешен проблем везан за инвестицију Азербејџана у Дообоју, гдје желе да активирају индустријски погон.

Додик је најавио посјету Бакуу на јесен, чији ће циљ бити подстицање даље сарадње и пројеката

Подијели: