Бећировић руши БиХ

17.06.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекоа је да бошњачки члан Предсједништва Денис Бећировић изношењем ставова који нису усаглашени у Предсједништву на најбољи начин руши БиХ.

Додик је рекао да у Предсједништву БиХ не постоји усаглашен став о томе да је Република Српска реметилачки фактор и заједно са Русијом подрива Дејтонски споразум, као што је то Бећировић тврдио на самиту о Украјини у Швајцарској.

– То није БиХ. Муслимани на тај начин најбоље руше БиХ – рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да Бећировић може да износи само ставове који су усаглашени на нивоу Предсједништва БиХ.

Додик је указао да је сваки пут када се састао са руским предсједником Владимиром Путином тражио подршку Дејтонском мировном споразуму и територијалном интегритету БиХ.

Додик је навео да Бећировић сада покушава да иде код западњака од којих тражи да предузму мјере против Реопублике Српске чим се помене Русија.

– На овај начин они највише руше БиХ, јер су приватизовали спољну политику БиХ – рекао је Додик.

Он је рекао да Бећировић све заснива на лажима и да, ако се посматрају изјаве министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза, поглавара Исламске заједнице Хусена Кавазовића, министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића, онда се види да је та хоризонтала искључиво усмјерена против Републике Српске.

– Они користе сваку могућност да причају о укидању Републике Српске – рекао је Додик и додао да је на дневном реду самита у Швајцарској била Украјина, а не БиХ.

Додик је истакао да је Народна скупштина Републике Српске крајње мјесто одлуке за спољна питања БиХ.

Додик је рекао да амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи поново лаже и да је нанио огромну штету у БиХ.

– Марфи каже да Република Српска не може да се одвоји, јер то није предвиђено Дејтонским споразумом. Није предвиђено ни да не може. Гдје пише да не може? – упитао је Додик.

Истакао да то могу само да ураде Република Српска и ФБиХ.

– ФБиХ то неће јер их охрабрује Марфи и неки други, али да се историјски зна да смо им нудили да се раздружимо. Иначе ће доћи у позицију да једног дана одемо, па неће добити ни раздруживање – рекао је Додик.

Подијели: