БиХ да функционише у складу с Уставом и да се смањи међународни интервенционизам

01.02.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да је неопходно да БиХ функционише у складу с Уставом и да је потребно смањити међународни интервенционизам како би био начињен корак ка додатној стабилизацији.

Додик је истакао да је потребно доћи до консензуса о важним питањима и да је неопходно креирати политике у складу са договором свих фактора у БиХ.

“Са министром иностраних послова у Савјету министара Елмедином Конаковићем разговарао сам о свим питањима. Ово је добра пракса да би смањили неспоразуме”, рекао је новинарима Додик у Бањалуци послије састанка са Конаковићем.

Он је нагласио да је важно што је формиран нови сазив Савјета министара, али да остају отворена питања која на нивоу БиХ морају бити ријешена.

“Нема потребе да оне ствари о којима нема сагласности потенцирамо. Морамо разговарати о ономе о чему постоји конснзус. Разговарали смо о рјешавању отоврених питања и лично ћу послати групу правника, а министар ће обезбиједити своју екипу како би начинили механизам да не буде застоја о било чему”, додао је Додик.

Он је поновио да Република Српска не прихвата увођење санкција Русији и да Кристијан Шмит неће бити прихваћен из Српске, док га Савјет безбједности УН не прихвати иако се то, како је навео, неће десити.

Конаковић је рекао да је потребно усагласити заједничке ставове у БиХ и рјешавати отворена питања и да је спреман за сваку врсту дијалога.

Подијели: