БиХ иде у распад, Српска има све одлуке потребне за самосталност

22.12.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да се покушава приказати како БиХ напредује, али да је само питање тренутка када ће се та лажна, наметнута држава распасти, те нагласио да је Република Српска у посљедњих 10 година у Народној скупштини донијела све одлуке које су неопходне за њен самостални статус.

– Гдје иде БиХ? То је питање. Иде у распад, у разилажење, само је питање тренутка када ће се то десити. Остаје само чекање једне ноћи у којој ћемо то дефинитивно завршити – истакао је Додик.

Додик је за БХТ1 рекао да у Сарајеву никако не схватају да Срби хоће уставну БиХ и да неће да буду у оваквој, лажној, наметнутој земљи.

Он је навео да је једини могући начин да се очува БиХ – договор, о свему што је могуће, а не о ономе што Бошњаци желе.

– У Сарајеву се утркују да подрже лажног високог представника (Кристијана Шмита), који својим дјеловањем прави лажну БиХ. Ако они мисле да на тај начин добијају све што желе, онда је нама јасно да сви ти из међународне заједнице раде за муслиманску страну, против нас, и наравно да се томе супротстављамо – поручио је Додик.

Он је рекао да су најаве из ОХР-а о наметању законског оквира уколико власт на нивоу БиХ не усагласи техничке измјене Изборног закона БиХ непотребне, рогобатне, фашистичке, те да је став и Срба и Хрвата да наметање закона не долази у обзир.

– Шарлатан који се представља као високи представник покушава да очува пажњу на себи. Нажалост, има подршку код Бошњака који мисле да граде државу на тај начин, што ће им неко наметати законе – напоменуо је Додик.

Он је рекао и да је Америка у БиХ промашила све што је могла промашити, те да актуелни амерички амбасадор Мајкл Марфи покушава да, са позиције моћи, сакривен иза САД, нешто намеће и Републици Српској одузме имовину.

– Марфи је амбасадор у Федерацији БиХ, није у Републици Српској. Шта год он мислио, ја сам за њега државник. Ми смо промијенили стандарде, шта год ко о томе мислио – поручио је Додик.

Народ не да 9. јануар

Додик је вечерас поручио да народ не да 9. јануар и да нико не може одређивати када је рођена Република јер Српска зна када је створена.

– Не можете нам све скрнавити, а да ми имамо позитиван однос… Успут нам намећу 1. март, који није дан државности, или неки 25. новембар. Што то раде? Ми њима не споримо, нека славе шта хоће, али не знам што они нама споре и још нам намећу своје – рекао је Додик за БХТ 1.

Додик је рекао да свако прославља своје гдје хоће, а Србе нека пусте на миру.

Осврћући се на пријетње Кристијана Шмита у вези с прославом Деветог јануара, Додик је рекао да је Шмит ушао у БиХ као лажни високи представник јер нема потврду Савјета безбједности УН и да ће, пошто се лажно представља, “оног тренутка кад се створе околности и кад се појави у Републици Српској – бити депортован”.

– Стално нешто пријети. Девети јануар је Дан Републике, јавно усвојен и од власти, и од опозиције и од народа – напоменуо је Додик.

Шмит је раније рекао да је прослава 9. јануара као Дана Републике Српске “јасан и директан пропуст у спровођењу одлука Уставног суда БиХ, као и одлука високог представника”, те додао да непоштовање одлука Уставног суда представља кривично дјело према Кривичном закону БиХ.

“Не дамо легитимитет инквицизијском суду за Српску”

Предсједник Републике истакао је да је Уставни суд БиХ – инквизицијски за Србе и Српску, која више не жели да му даје легитимитет и неће дати двојицу легално изабраних судија путем Народне скупштине све док не буде донесен закон о том суду и док из њега не буду елиминисани странци.

Додик је истакао да је став Републике Српске да је Уставни суд БиХ злоупотријебљен јер у њему сједе тројица странаца и двојица муслимана који доносе одлуке против Срба и Републике Српске.

– Нећемо да учествујемо у томе и да дамо легитимитет – рекао је Додик.

Коментаришући да је најављена могућност интервенције међународне заједнице будући да ће у јануару Уставни суд БиХ остати без судије из Републике Српске, Додик је упитао како ће интервенисати?

– У Уставу пише да Република Српска бира двоје судија. Од нас се тражи да ми као попунимо Уставни суд, да би тамо наше судије биле маргинална мањина, увијек прегласана – рекао је Додик за БХТ 1.

Он је подсјетио да је као предсједник Републике овлаштен за предлагање тих судија Народној скупштини, која их бира и тек након тога они постају судије Уставног суда.

– Они су тај Уставни суд направили инквизицијским судом за Србе и Републику Српску и ми више не желимо да дамо легитимитет тако нечему. Да ли ће они сада опет тог лажног Шмита искористити па ставити неку двојицу, Мирка Пејановића и неког Миру Лазовића у Суд – не мијења ствар, јер они нису изабрани у складу с Уставом – рекао је Додик.

Додик је напоменуо да треба водити рачуна о томе да се поштује Устав.

– Наше уставно право је да, ако имамо могућност да бирамо, онда имамо могућност и да не бирамо, то је сасвим логично – нагласио је Додик.

Он је подсјетио да је предлагао да избор шест судија, како је предвиђено – два из Републике Српске и четири из Федерације БиХ, остане на нивоу како је то предвиђено, а да тројицу замјенских за странце бира Парламентарна скупштина БиХ.

– Морам да кажем да сам видио усхићење код неких европских представника кад сам то предложио, јер то нису очекивали. Истог трена су муслимани рекли да то не прихватају. Зашто? Зато што имају странце сервилне, који им чине већину са два муслимана и они уживају у томе како они овдје нама одузимају надлежности, укидају нам Дан Републике, грб, ово-оно… сутра ће укинути читав један народ – упозорио је Додик.

Муслимански тужиоци и судије учествују у лакрдији

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да не постоји земља у којој се одлуком може прописати кривично дјело, те да само муслимани правници у БиХ то могу прихватити зато што је усмјерено против Срба, као што је у политичком судском процесу против њега и вршиоца дужности директора “Службеног гласника Српске” Милоша Лукића због непоштовања одлука лажног високог представника Кристијана Шмита.

– Зато су то муслимани тужиоци, судије прихватили, да учествују у тој лакрдији – рекао је Додик.

Он је навео да су 500 година Срби гледали систем кадија те тужи, кадија ти суди, те нагласио да Република Српска зна шта ће послије овог политичког судског процеса.

– Ми хоћемо да видимо да ли је тај суд способан да одбрани право и да имамо коректан однос према њему, па тиме и према БиХ, или је то суд егзекуције у којем се спроводи једна политичка воља, односно муслиманска – рекао је Додик.

Он је поновио да Шмит није нелегалан само за Републику Српску, већ и за Савјет безбједности УН који је требало да га прогласи за високог представника.

– Савјет безбједности УН то није урадио и зато Република Српска каже Шмит је лажан, док муслимани кажу – он је богомдан. Е, то њима богомдан, ће им се о главу обити јер неће имати БиХ коју желе. Ако из “тројке” мисле да је у реду да непостојећи високи представник треба да намеће законе, онда се ми не разумијемо – поручио је Додик.

Он је рекао да БиХ у политичком смислу одређују он, као лидер СНСД-а, предсједник ХДЗ-а Драган Човић и тренутно “тројка”, у којој, како је навео, двије политичке партије немају никакву снагу.

– Више ја имам гласова у општинама гдје губим, него они укупно на нивоу БиХ – рекао је Додик.

Могући јефтини руски гас привлачи стране компаније у Српску

Предсједник Републике изјавио је да је порастао број компанија заинтересованих да послују у Српској због информације да Српска може да добије гас од Русије јефтиније него што је то у Европи.

Наводећи да је у посљедњих мјесец дана 17 средњих и великих компанија било на разговору о изградњи нових производних погона, Додик је констатовао да их је привукла информација да Република Српска може да добије гас од Руса за 480 долара, док га Европа плаћа 2.000.

– Разумљиво је да су људи тражећи јефтинија мјеста производње чули да имамо тај гас, а наш хендикеп је чињеница да 15 година не можемо да добијемо сагласност да цјевовод прође испод Дрине – истакао је Додик и додао да због тога нема гаса у Бањалуци и не може се заинтересованим страним компанијама понудити бенефит у виду јефтиног гаса.

Према његовим ријечима, све опструкције из Сарајева у вези с цјевоводом су намјерне како би сутра причали да у Републици Српској ништа не ваља и да пропада.

– Гдје год покушате нешто да урадите, они то зауставе – рекао је Додик.

Додик је навео да је његов нови састанак с предсједником Русије Владимиром Путином био договорен за 4. новембар, али да је руски предсједник тада имао источну турнеју.

– Сада мени одговара да се пролонгира састанак јер видим да Русија јача економске, политичке и војне позиције. Када разговарате с човјеком који је један од најмоћнијих лидера свијета, веома је важно да је доброг расположења. За нас је сасвим довољно што је недавно рекао да дијели иста мишљења о БиХ с руководством Српске – рекао је Додик за БХТ 1.

Он је подсјетио да никада није оспоравао пројекте за Федерацију БиХ, али да бошњачка страна намјерно зауставља пројекте у Републици Српској.

– Они мисле да је ово БиХ. Није – поручио је Додик и подсјетио да је предсједник странке “Народ и правда” Елмедин Конаковић у Бањалуци дочекан звиждуцима 25. новембра, који се у ФБиХ прославља као “дан државности БиХ”.

Додик је додао да Војин Мијатовић, који је као Србин у федералној влади, то чини ради бенефита и да је питање када ће се повући у Београд или у Бањалуку.

– Зашто је отишао из Републике Српске, зашто га СНСД није могао трпјети? Зато што је у свему гледао лични интерес, подметао, доводио, инкриминисао – рекао је Додик и закључио да Мијатовић реално никога не представља.

Додик је свима који хоће да има БиХ поручио да се врате на Устав и да се договарају с легитимним представницима народа.

Подијели: