БиХ је требало да добије преговарачки статус

28.10.2022.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је на састанку са предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен да је БиХ требала добити преговарачки статаус, те да у оваквој ситуацији неће ући у ЕУ можда ни за 60 година.

Додик је навео да је на сједници Предсједништва БиХ предлагао да се Кристијан Шмит прогласи непожељном особом у БиХ, али да су то одбила друга два члана Предсједништва.

– То довољно говори о њиховом лицемјерју јер једно говоре у јавности – да је оно што је Шмит наметнуо непожељно и недопутиво, а неће да прихвате мој приједлог – рекао је Додик новинарима након састанка са Фон дер Лајеновом и сједнице Предсједништва БиХ.

Додик је навео да је одбијен и његов приједлог да БиХ приступи “Отвореном Балкану”, као и да се прихвати изградња гасовода како би БиХ имала уредно снабдијевање гасом.

– Предсједништво је “црна рупа”, а не институција која одлучује – рекао је Додик.

Чланови Предсједништва БиХ састали су се данас у Сарајеву са предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

Борави у БиХ у оквиру посјете Западном Балкану, а у контексту недавне препоруке Европске комисије да се БиХ додијели статус кандидата, како би се нагласила порука да је будућност земље у ЕУ.

Подијели: