БиХ неће одржати наметнута рјешења, Српска се не може заобићи

16.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у интервјуу Срни да Српска неће дозволити да јој из другог ентитета коче развој у смислу да јој блокирају развојне пројекте, а да она прихвата да се Федерација БиХ развија.

Додик је навео да Српска никоме не жели да блокира пројекте, али да је став политичког Сарајева тјера на то, те да ту није ријеч о осветољубивости, већ правичности.

– Много пута сте нас преварили, лагали сте када сте говорили деблокираћемо, радићемо, па је нешто кренуло око `Источне гасне конекције`. Ријеч је о једном обичном пролазу цијеви испод ријеке Дрине дужине око 120 метара. Они су направили васионски проблем од тога који траје десет година и сад је пуштено на Савјету министра, због нашег притиска и јасних ставова да због блокаде нећемо радити ни на чему другом. Због процедуре то даље иде на Предсједништво БиХ, па у парламент БиХ гдје ће се опет наћи неки њихови паметњаковићи – рекао је Додик.

Он је оцијенио да је рад Савјета министара остао исти, без координисане спољне политике и са покушајима да се Српској наметну многе ствари, а једна од њих је прича о имовини.

– Рекли смо им, што се тиче европских политика, свих 14 приоритета да ставимо на сто и о њима ћемо разговарати заједно и у исто вријеме, а не да они нама бирају шта њима одговара. Када кажемо дајте на дневни ред Уставни суд или ОХР, онда то неће и кажу то ћемо касније. Кад касније? За 20 година. А у међувремену ћете прикључити све ове законе и међународно право и нама након 20 година рећи сад смо вас потпуно средили, уништили Републику Српску и сада може ићи високи представник – рекао је Додик.

Говорећи о регионалним питањима, Додик је поновио став да Република Српска има позитиван однос према иницијативи “Отворени Балкан”.

Уставни суд ради према налогу странаца, имовина завршено питање

Он је оцијенио да је апсурдно да о неизвршавању одлука Уставног суда причају они који крше или одлуке или Устав, те да предсједник Уставног суда БиХ Валерија Галић има потребу да прича да је професионална зато што зна да није, да је поданик.

– Каква професионалност, госпођо? Ви сте узурпатори, поданици сте странцима, кршите оно што пише у Уставу и говорите о професионалности, намећете уставни поредак који је ван Устава, па то ниједан Уставни суд на свијету не ради. Састајете се са амбасадорима и намећете рјешења која овдје не одговарају и причате како сте професионални – рекао је Додик.

Он је констатовао да су неки ранији људи из Српске прихватили одредбу која се односи на обавезност спроводивости одлука Уставног суда, а први то крши управо Уставни суд.

Додик је рекао да шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер лицемјерно прича о стварима које њему одговарају, а не узима у обзир одлуку Уставног суда из 2005. или 2006. године која каже да је високи представник само онај којег је потврдио Савјет безбједности УН, што није случај са Кристијаном Шмитом.

– Да ли стварно мислите да смо људи који не знају саставити два и два? То је невјероватно, то је удар на елементарну логику – поручио је Додик.

Он је додао да је Уставни суд у једној од својих одлука слагао да високог представника бира Савјет за спровођење мира, јер Анекс десет Дејтонског споразума каже да стране потписнице бирају високог представника који се потврђује резолуцијом Савјета безбједности УН.

Додик је подсјетио да је још прије више од 20 година питање имовине било тема, те да постоји одлука високог представника којом се потврђује да су ентитети власници имовине на својој територији и да су носиоци приватизације, те поручио да БиХ не могу одржати наметнута рјешења.

– Када је била приватизација имовине имали су идеју да направе комисију на нивоу БиХ која би приватизовала имовину, али нисмо хтјели да учествујемо у тим процесима… Онда се нађу ови смутљивци, као /амбасадор САД у БиХ Мајкл/ Марфи, који у канцеларији Амбасаде САД организује неке стручњаке који требају да потврде оно што је говорио о имовини прије неколико мјесеци, а рекао је да имовина припада БиХ – истакао је Додик.

Говорећи о нивоу БиХ, Додик је рекао да је при формирању власти циљ био да у њој не учествује СДА која је инкорпорирана са Исламском заједницом, која је сада и највећи бранилац СДА.

– Политички програми који су саопштавани из СДА јесу програми Исламске заједнице и то смо могли чути у Козарцу и многим мјестима које заборављамо веома брзо, као и узурпације структура безбједности, правосуђа и много чега другог од муслимана – рекао је Додик.

Он не вјерује да у Српској постоји странка која би прихватила СДА и да врати систем управљања Обавјештајно-безбједносном агенцијом, попут претходне структуре у којој ће се наћи пар Срба који ће прихватити да се интелектуалцима из Србије забрани улазак у Републику Српску.

– То је политика СДА – одвоји што више од Србије, криминализуј Додика… – рекао је Додик.

Он је нагласио да сада из Српске имају мало више толеранције према новим партнерима, али да не прихватају многе политике.

– Имате странку Елмедина Конаковића Народ и правда која износи исте ставове као СДА, ништа није различито у ставовима, али у пракси је много различито – рекао је Додик и напоменуо да Српску сада не могу заобићи као раније.

Српска прати стање на Косову и Метохији, присутна серија превара Запада

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је забринут због ситуације на Косову и Метохији јер је присутна серија превара Запада који је већ Косово признао.

– Овдје није у питању то да дисциплинује /премијера самопроглашеног Косова Аљбина/ Куртија и остале, него да Србију понизи до мјере да ништа више тамо не може да учини, а на крају да каже да признаје Косово као независну државу да би могла да постане чланица УН, то је крај – рекао је Додик у интервјуу Срни.

Додик је додао да на Косову имате људе који желе да имају слободу и не би раскинули везе са Србијом и српским народом, те ако та граница мора да постоји, онда не може да буде препрека, као што муслимани у Сарајеву хоће да Дрина буде Берлински зид, а не може да буде.

– Срби су ухапшени, малтретирани, тучени, не уважавају се. Запад каже да су легитимни избори, а изашао само три одсто људи – нагласио је Додик.

Додик је подсјетио да Куртијеве градоначелнике и жандармерију, када уђу у зграде, чувају међународне снаге које се постављају између, бранећи их од Срба који живе на Косову и Метохији и желе да остварују своја права.

Према његовим ријечима, то све говори о лицемјерју Запада и да, без обзира на цијену коју српски народ плаћа, не смије томе да поклекне.

– Косово одвајају од ситуације у Републици Српској. Говоре да је Република Српска други проблем, а они су тамо други, само зато што су они тамо прогласили државу, а наше је питање “зашто може Косово, а ми не можемо, који су то међународни аршини, критерији”. Зашто? – поручио је предсједник Српске.

Додик је рекао да је у свијету више шиптара по мафијашким организацијама и да их организовано прогоне из Британије, него што је то Срба, али је Америка одлучила да је Косово независна држава и прави фарсу од посредника, као што је изасланик САД за Балкан Габријел Ескобар, који долази тамо да Србе још више понизи.

– Кад Срби мало са својом одлуком запријете, онда они се као нешто осврћу и галаме на Куртија који опет наставља даље, јер он и Косово су њихов продукт и они тамо имају своју војну базу, а нема је Русија и онда причају о малигном руском утицају – рекао је Додик.

И Украјина ће имати посљедице од осиромашеног уранијума

Додик је рекао да је саопштено да Америка шаље муницију са осиромашеним уранијумом у Украјину, што је иста муниција која се бацала Републици Српској.

– НАТО је бацао осиромашени уранијум на просторе који су некада били под контролом Републике Српске и ти су простори гађани и сад су на простору Федерације БиХ која има проблема са тим, а ниједном нису проговорили негативно против тога. Њихова дјеца исто оболијевају – рекао је Додик.

Додик је навео да се свијет сада навикава да ће Американци муницију са осиромашеним уранијумом дати Украјини која ће, такође, имати посљедице од тога.

Подијели: