БиХ није увела санкције Русији

23.02.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да у БиХ, односно у Предсједништву, Савјету министара и парламенту, формално и суштински нема одлуке за било коју врсту санкција према Русији.

Додик је подсјетио да је Предсједништво БиХ надлежно за спољну политику земље, што није тешко утврдити увидом у Устав БиХ.

“Очигледно је да је у Министарству иностраних послова у Савјету министара настављена стара пракса коју је спроводила бивши министар Бисера Турковић, а то је да се ради унилатерално и мимо Предсједништва које је разматрало питање гласања представника БиХ у УН о Приједлогу резолуције о Украјини. Против овога је била предсједавајућа и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић”, рекао је новинарима Додик.

Он је истакао да је неко из Министарства иностраних послова дао инструкције које нису у складу са одлукама Предсједништва БиХ.

“То је стара пракса која ће довести до распада овог система власти уколико овако буде настављено. Овакво понашање нико неће трпити”, додао је Додик.

Он каже да треба питати амбасадора Русије у БиХ Игора Калабухова да ли је БиХ увела санкције Русији да би се избјегла полемика.

“Замислите некога кога бира народ да се обраћа неком ауторитету у ЕУ и пита да ли има или нема санкција. Што то не пита руског амбасадора? Због свега овога сам поднио кривичне пријаве против неких амбасадора који су се неодговорно сагласили у неким резолуцијама и у неким тијелима, иако нису имали овлашћења”, рекао је Додик.

Он је напоменуо да, нажалост, неће бити ништа од кривичних пријава јер су законодавне институције под утицајем САД, али ће Српска сваки пут када се неко понаша мимо закона подносити пријаве.

“Против Свена Алкалаја /амбасадор БиХ у УН/ постоји кривична пријава. Питајте Елмедина Конаковића /министар иностраних послова БиХ/ који се састао са европским амбасадорима да је главна тема била зашто БиХ не спроводи санкције према Русији. Не спроводи зато што нема одлуке и неће бити санкција према Русији. Глупо је од нове структуре у БиХ што се иста питања понављају, а ако је неко хтио да уважава Устав БиХ онда је морао поштовати чињеницу да се не прикључујемо резулуцији УН о Украјини”, додао је Додик.

Према његовим ријечима, добра је ствар што је парламентарна делегација из Српске била у Русији.

“Добро је примијетити и веома је важно да је она бурно поздрављена од руске Думе. Када бих знао да ће нам тако аплаудирати у америчком Конгресу отишао бих, али не могу због санкција. Овдје се покушава наметнути стереотип да пратимо политике које наводно води ЕУ и неки други фактор, али то је само 20 одсто свијета”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да БиХ није проглашена непријатељем Русије само зато што је политика Српске била конструктивна.

“Позивам да рат престане, нисам за ту врсту приче, али ни за наметање ставова. Нећемо прекинути односе са Русијом, а желимо најбоље свима. Нас не занима став амбасадора САД у БиХ Мајкла Марфија. Поносни смо на сарадњу са Русијом, желимо добру сарадњу са САД, међутим, уз ове услове које диктирају то није могуће”, каже Додик.

Он је подсјетио да се Српској сервира проблем имовине која је ријешена Дејтонским споразумом.

“Питање имовине нам намећу и говоре да је легалан Кристијан Шмит. Ми ћемо овдје изградити будућност, а не Марфи, а све што не ваља у БиХ је резултат интевенционизма запада. Једно је сигурно, питање имовине је ријешено и неће више бити `на столу`”, закључио је Додик.

(Срна)

Подијели: