БиХ треба да приступи “Отвореном Балкану”

27.04.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас на свечаном отварању “Јахорина економског форума” да БиХ треба приступити иницијативи “Отворени Балкан”.

Додик је рекао да се о “Отвореном Балкану” већ дуго прича, те да се на примјеру земаља које су већ у тој иницијативи може видјети корист.

“Термин `Отворени Балкан` је зато што је он већ дуго затворен и зато га треба отворити”, поручио је Додик и подсјетио да је ту идеју подржао још док је био члан Предсједништва БиХ.

Додик је истакао да пословна заједница и у Републици Српској и у Федерацији БиХ /ФБиХ/ сматра да то треба да буде прихваћено.

“Тако су реаговали и пословни људи из ФБиХ и све институције у Републици Српској. Политичке одлуке о томе зашто то не може, могу само да наслутим”, рекао је Додик и напоменуо да те одлуке иду до тога да постоје неке скривене намјере.

Када анализирате, навео је он, видите да је то скуп мултиетничког карактера и када би се почело пребројавати, видјело би се да се ради о квалитетним структурама у сваком погледу.

Додик је рекао да је добро што се о “Отвореном Балкану” прича на Јахорини, на форуму, јер, како је рекао, у Сарајеву то није могуће.

Он је рекао да овај економски форум поприма озбиљан значај и да је намјера подићи га на још виши ниво.

Данас, првог дана Форума, предвиђена је дискусија у оквиру девет панела, док ће и сутра, другог дана, учесници водити расправу у оквиру још осам панела.

На Форуму ће кроз панеле бити заступљене регионалне теме као што су “Отворени Балкан”, економска сарадња, енергетска транзиција, пољопривреда и дигитална трансформација, те јачање конкурентности локалних заједница и локалне економије, најавили су организатори.

“Јахорина економски форум” одржава се под заједничким покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, Савјета министара, Министарства спољне трговине и економских односа и Удружења “Економски форум”.

(Срна)

Подијели: