БиХ живи назор као географски појам са међународно признатим границама

10.08.2023.

БиХ нема суверенитет јер је протекторат којим управљају странци наметањем закона, рекао је предсједник Републике Српске Милорада Додик.

– Овдjе се ради о одредбама Устава и бошњачки члан Предсјендиштва Денис Бећировић стално манипулише и обмањује, јер не цитира чланове Устава онако како пише, већ само поједине дијелове – навео је Додик на Иксу.

Када говори о континуитету БиХ, у Уставу јасно пише “да наставља своје правно постојање у складу с међународним правом као држава, с унутрашњом структуром модификованом према овдjе садржаним одредбама”.

-Тачније, сав њен континуитет по дејтонском Уставу своди се искључиво на три ограничене тачке континуитета: име “Босна и Херцеговина”, међународно признате границе и чланство у Уједињеним нацијама.

Истакао да Бећировић упорно избјегава да цитира члан који каже: “БиХ се састоји од два ентитета, Федерације БиХ и Републике Српске”.

– Наравно да то Бећировић зна, али манипулацијама покушава да прикрије чињеницу да је БиХ састављена тек у Дејтону, и то од два ентитета и Брчко дистрикта као сувласништво та два ентитета. У Дејтону нису установљенe ни Република Српска ни Федерација БиХ, јер су оне постојале и прије као политичка и правна чињеница, са сувереном влашћу на својој територији, а и признате од међународне заједнице. Није постојала “Босна и Херцеговина”, па је тек у Дејтону установљена као држава коју састављају државотворни ентитети путем међународног споразума – изјавио је Додик.

Навео је да је тиме  потврђен суверенитет и легитимитет Републике Српске и Федерације БиХ, као и нестанак “Републике Босне и Херцеговине”.

– Остала је само “Босна и Херцеговина”, да живи назор као географски појам с међународно признатим границама – закључио је Додик.

Подијели: