Богато насљеђе Светог Саве једини начин како васпитавати младе

26.01.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је у честитки поводом школске славе Светог Саве да богато насљеђе које је оставио овај српски светитељ представља једини исправан и истински начин живота у коме треба васпитавати младе нараштаје и будућа покољења.

Предсједник Републике честитао је школску славу свим ученицима и просвјетним радницима, као и запосленима у просвјети и образовању уз жељу да Савиндан просвјетним радницима донесе успјех у свакодневном раду, а ђацима додатну мотивацију за стицање нових знања.

Додик је истакао да су просвјетитељске вриједности Светог Саве остале трајно надахнуће и узор прошлим и будућим генерацијама које теже духовним и моралним истинама и бирају пут знања.

– Богато насљеђе које нам је оставио Свети Сава представља једини исправан и истински начин нашег живота у коме треба васпитавати младе нараштаје и будућа покољења. Стога изражавам посебну подршку и поштовање свим просвјетним радницима за њихов веома племенит и одговоран посао и образовање наше дјеце – навео је Додик у честитки.

Уз жељу да дјела и вриједности које је уткао српски просвјетитељ буду подстицај за све, нарочито за младе људе, Додик је у честитки пожелио да у духу светосавља прославе овај велики празник.

Српска православна црква сутра прославља Светог Саву, утемељивача српске цркве, државе и школства.

Савиндан се обиљежава у свим школама у Републици Српској и Републици Србији као школска слава.

Свети Сава, први српски архиепископ, светитељ и просвјетитељ, био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко, а када се замонашио узео је име Сава.

 

Подијели: