Бољанић – симбол храбрости, херојства и солидарности српског народа

03.10.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је акција “Халијард” дио славног дијела историје српског и америчког народа и херојски подвиг наших предака, те још једна потврда да су Срби увијек били на страни побједника и антифашиста.

“Не постоји слична операција која би могла да буде пандан овој, у цијелој окупираној Европи. Српско спасавање савезничких пилота, углавном америчких и британских, од нациста доказ је храбрости, хуманости и доброте српског народ”, истакао је Додик за Срну поводом обиљежавања 79 година од спасавања савезничких пилота у операцији “Халијард – ваздушни мост” које ће бити одржано данас у Бољанићу код Добоја.

Предсједник Републике је подсјетио да је у Бољанићу за само десетак дана изграђен импровизовани аеродром са којег је спасено више од 60 савезничких пилота, те да је то мјесто традиционалног окупљања српског народа гдје треба да његујемо и чувамо истину о херојству српског народа и наших славних предака који су ризиковали своје животе да би помогли савезничким пилотима.

“Бољанић је историјско мјесто које ће на мапи свијета остати вјечно уписано као симбол храбрости, херојства, племенитости, солидарности у борби за слободу у Другом свјетском рату. На том мјесту већ традиционално одајемо заслужену почаст људима огромног срца који су учествовали у овој спасилачкој мисији”, нагласио је Додик.

Он је рекао да се данас са посебним уважавањем можемо сјећати овог јуначког подвига свог рода и својих предака, срећни и поносни јер носимо њихове гене због чега их никада не смијемо издати ни окаљати њихов образ и чојство.

“О акцији `Халијард` најбоље говоре свједоци и људи који његују традицију, а прије свега амерички пилоти, који и у Прањанима у Србији и у Бољанићу говоре о чињеницама које никакви покушаји фалсиковања не могу оспорити”, нагласио је предсједник Републике Српске.

Подсјетивши на недавне нападе и негативне критике из политиког Сарајева на филм “Хероји Халијарда”, Додик је рекао да је ријеч о људима који неће и не желе да погледају истини у очи, јер је она на страни Срба, па тако прибјегавају кривотворењу историје и чињеница из Првог и Другог свјетског рата, а посебно посљедњег Одбрамбено-отаџбинског.

“Потребно је да муслимани коначно схвате да истина није само оно што они кажу и како би они жељели да је виде. Истином се морају превладати све идеолошке баријере и политиканстка саплитања, јер покушаји фалсификовања чињеница с циљем потпиривања тензија само води у даље неразумијевање и нетрпељивости, којих је и превише”, нагласио је Додик.

Он је додао да разумије да појединци користе све и свашта за политичка превирања, манипулације и подметања, али истина је неупитна, а славна историја српског народа је управо чињеница која се не може оповргнути никаквим прљавим лажима и политикама.

Додик је рекао да акција “Халијард” говори о херојству, солидарности, жртвовању и пријатељству српског и америчког народа насталом у најтежим тренуцима страдања и заједничке борбе за слободу и не може да вријеђа никога, већ треба да буде примјер понашања и у миру.

“Колико су ову операцију цијенили савезници говори и податак да су предсједник Пољске Владислав Сикорски, предсједник САД Хари Труман и предсједник Француске Шарл Де Гол својевремено одликовали ђенерала Драгољуба Дражу Михаиловића, антифашисту, команданта Југословенске војске у отаџбини.

То су историјске непобитне чињенице које и више него довољно довољно говоре о Србима као народу, и по томе су јединствени, јер ниједан народ ни у даљој ни у ближој прошлости нема овакву историју као српски. Такви смо и данас – туђе нећемо, а своје не дамо и увијек смо на страни правде и правичности”, поручио је предсједник Српске.

У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова данас ће у Бољанићу код Добоја бити обиљежено 79 година од спасавања савезничких пилота у операцији “Халијард – ваздушни мост”, историјског догађаја од републичког значаја.

У акцији коју су спровеле снаге Југословенске војске у отаџбини, под командом генерала Драгољуба Драже Михаиловића, спасено је више од 500 пилота, а у Бољанићу 60 савезничких авијатичара.

Подијели: