Болници у Требињу уручен преносни инкубатор

09.11.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је данас Болницу у Требињу, гдје се састао са руководством ове здравствене установе и присуствовао уручивање преносног инкубатора.

Опрему за транспорт животно угрожене новорођенчади у оквиру акције “С љубављу храбрим срцима” добиле су болнице у Бањалуци, Добоју, Бијељини, Фочи, Градишци, Приједору, Зворнику, Требињу, Невесињу, Источном Сарајеву, као и болнице у Грачаници на Косову и Метохији и Ливну у Федерацији БиХ.

Предсједник Српске обићи ће и локацију на којој се гради нова болница у Придворцима, након чега су предвиђене изјаве за новинаре.

Нова болница у Требињу биће изграђена у насељу Придворци, а укупна вриједност пројектовања, изграде и опремања ове здравствене установе по принципу кључ у руке износи 128.448.448 КМ са ПДВ-ом.

Средства за изградњу нове болнице биће обезбијеђена из буџета Републике Српске, а овај пројекат представља један од најзначајнијих подухвата Владе Српске у здравственом систему.

Нови болнички комплекс простираће се на 41.080 метара квадратних, а циљ пројекта је изградња савремено опремљене болнице за пружање квалитетних здравствених услуга, у складу са највишим стандардима, грађанима Требиња и сусједних општина и градова.

Наставак улагања у здравствени сектор Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће изградњом нове болнице у Требињу и реконструкцијом у Зворнику и Приједору бити окончана обнова комплетног болничког сектора у Српској, након чега ће пажња бити усмјерена на друге области у здравству, попут искоришћења бањских потенцијала за рехабилитацију.

Након уручења транспортног инкубатора и опреме за новорођенчад у Болници Требиње, Додик је изјавио новинарима да ће се наредних година, у сарадњи са локалним заједницама, радити на томе да сви домови здравља буду доведени на највећи могући ниво, а за пет година поново ће се улагати у нову опрему у болницама.

Подсјетивши да је у прошлогодишњој хуманитарној акцији “С љубављу храбрим срцима” прикупљено око 1,1 милион КМ од појединаца, установа и институција, предсједник Српске је нагласио да је приликом набавке опереме из тих средстава све било препуштено Удружењу педијатара Републике Српске који су одлучивали шта је потребно.

“Посебно ми је драго кад видим ентузијазам код медицинског особља, јер сва опрема коју набављамо може да буде бескорисна ако немате људе који су привржени послу и воле посао који обављају, а опрема је ту да им помогне и олакша”, рекао је Додик.

Он је навео да је укупна вриједност опреме која је набављена у овој хуманитарној акцији око 1,2 милиона КМ и да је распоређена породилиштима широм Српске.

Додик је најавио да ће се наставити са занављањем опреме у болницама јер се технологија брзо развија, те указао да је неопходно обезбиједити и квалитетну едукацију медицинског особља за њено коришћење.

“Ови инкубатори биће дио опреме за нову болницу у Требињу и биће набављено све што буде неопходно да би била комплетно опремљена, прије свега за грађане Требиња, који заслужује савремену болницу”, нагласио је Додик.

Предсједник Српске је захвалио медицинском особљу у требињској болници што је истрајало да ради у старој болници у условима који су, како је рекао, морали да буду бољи, док не буде завршена нова, чија је вриједност око 128,5 милиона КМ и финансира се директно из буџетских средстава.

Болница Требиње је у прошлогодишњој хуманитарној акцији “С љубављу храбрим срцима” која с реализује под покровитељством предсједника Српске Милорада Додика, добила транспортни инкубатор, два стационарна инкубатора, колица за интрахоспитални превоз новорођенчади, пулсни оксиметар и перфузор, а вриједност опреме је скоро 115.000 КМ без ПДВ-а.

Подијели: