Бореновић у Стразбуру глуми агилност, нека обезбиједи да се гласа против чланства тзв. Косова у Савјету Европе

26.04.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да очекује да Бранислав Бореновић, који је у Стразбуру “и глуми агилност”, обезбиједи да се гласа против чланства такозваног Косова у Савјету Европе, а не само да се фотографише поред застава других држава.

“Бореновић је оптужио СНСД да није обезбиједио став БиХ да се гласа против чланства такозваног Косова у Савјету Европе. Он је члан Парламентарне скупштине Савјета Европе и сада је у Стразбуру, говори да то може и глуми агилност по том питању. Очекујем да обезбиједи да се гласа против, не само да се фотографише поред застава других држава”, навео је Додик на “Твитеру”.

На ванредној сједници Комитета министара у понедјељак, 24. априла, прихваћен је захтјев Приштине за чланство у Савјету Европе.

Послије гласања делегације Србије напустила је сједницу.

Замјеник амбасадора БиХ у Стразбуру Тања Милашиновић Мартиновић је била уздржана приликом гласања у Савјету Европе о уласку самопроглашеног Косова у ову организацију, иако није било сагласности унутар институција БиХ у вези са гласањем о овом питању.

Кабинет српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић обавијестио је Сталну мисију БиХ при Савјету Европе у петак, 21. априла, да је став српског члана Предсједништва да се гласа против отпочињања процедуре у вези са чланством самопроглашеног Косова у Савјету Европе.

(Срна)

Подијели: