Бошњаци срушили позитиван напредак који је БиХ остварила

22.04.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је данас да су Бошњаци резолуцијом о Сребреници срушили позитиван напредак који је БиХ остварила.

– /Денис/ Бећировић, /Жељко/ Комшић и /Елмедин/ Конаковић, као и остали босански муслимани, упрегли су све ресурсе и снаге да покажу зашто Срби са Бошњацима не могу да живе и да је једина опција миран разлаз – навео је Додик на друштвеним мрежама.

Он је истакао да је БиХ коју они представљају “плод њихове маште, она не постоји, према томе и све што они раде нема никаквог значаја ни за Републику Српску ни за БиХ ако је уставна и дејтонска”.

Додик је рекао да они представљају своје политике, што, каже, опет није од неког значаја, јер је њихов капацитет за доношење било каквих одлука у БиХ, па и у Федерацији, раван нули.

Он је истакао да би, да је БиХ држава, то што они раде већ било кажњено.

– Међутим, БиХ је силом склепани пројекат међународне заједнице. Према томе, ништа што они раде нема значаја ако не постоји сагласност представника три конститутивна народа – рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да су Бошњаци изашли из оквира Дејтонског споразума и из БиХ својим једностраним акцијама.

– Ми смо схватили поруке и урадили све да омогућимо функционисање Републике Српске у таквим условима. Покретање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН-а показује да Бошњаци не желе бити у дејтонској БиХ, што је довољно јасан знак да се наши путеви разилазе по свим основама – навео је Додик.

Он је рекао да су за грађење унитаристичког покрета добили подршку неколико великих и моћних земаља, које спонзоришу резолуцију о Сребреници како би муслиманима у БиХ испоручили њихову државицу у којој неће бити Срба и Хрвата.

Додик је нагласио да је доношење резолуције о Сребреници неспојиво с наставком постојања БиХ и да то треба да знају сви који подржавају тако нешто.

– Глупа тврдња како то, наводно, води помирењу говори о подмуклим намјерама. Један дио земаља манипулише причом о Сребреници. Република Српска не пристаје да остане у заједници у којој босански муслимани живе за то да Републици Српској буде лоше и чине све да нам отежају живот – поручио је Додик.

Он је истакао да је Република Српска опредијељена за мир, стабилност, развој и добар живот свих њених грађана.

– Ми не желимо ништа туђе и не можемо живјети с онима који раде против нас. Вријеме је да свако крене својим путем. Босански муслимани су већ кренули – нагласио је Додик.

Подијели: