Честитка Његовој светости патријарху српском Порфирију

14.10.2022.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је данас Његовој светости патријарху српском Порфирију устоличење у древни трон српских патријарха у Пећкој патријаршији.

– Ваша светости, овим путем желим Вама и свим архијерејима Српске православне цркве у име српског народа у Републици Српској и БиХ да упутим честитку и пренесем радост због устоличењa у древни трон српских патријарха у Пећкој патријаршији на Косову и Метохији – навео је Додик у честитики објављеној на Инстаграму.

Додик је истакао да цијели српски народ и цијели православни свијет данас кличе: “Аксиос!”, потврђујући да је Његова светост патријарх Порфирије достојан трона Светог Саве.

– Овим чином стали сте у ред наших светих патријарха који су устоличени на Косову и Метохији, тиме потврђујући важан континуитет српског православног народа на Косову и Метохији, а чином устоличења потврђена је пуноћа Српске православне цркве, што је посебно важно за очување српског духовног и културног идентитета у јужној српској покрајини, али и широм свијета – нагласио је Додик.

Он је нагласио да је у данашње тешко вријеме овоземаљских искушења, притисака на српски народ да одступи од свог идентитета, посебно важно да је устоличење обављено баш на том светом мјесту, на Косову и Метохији, који су, како је и сам патријарх рекао, српско име и презиме.

Додао је да је служба Његове светости патријарха Порфирија овим чином уписана у вјечност, уткана у историју и везана за небо.

– Трон у који сте данас и званично сјели носи и велику одговорност. Kрст који носите је тежак, али српски народ у Републици Српској и широм свијета вјерује да ћете брод Српске православне цркве наставити да водите мудро као до сада, да ћете наставити проносити ријечи љубави, међусобног уважавања и да шаљете поруке мира и помирења – навео је Додик.

Додик је у лично име, али и у име цијелог српског народа у Републици Српској и БиХ, пожелио патријарху Порфирију много здравља, снаге да се одупре искушењима и притисцима и мудрости да настави пут својих светих претходника.

Подијели: