Честитке поводом 1. марта чиста провокација

01.03.2023.

Република Српска не прима честитке поводом 1. марта и сваку честитку на данашњи дан доживљавамо као чисту провокацију, јер је тај датум био увертира у грађански рат у БиХ и никада га Српска не може славити, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

На питање Срне да прокоментарише текст који је објавио амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи и у којем је честитао 1. март – тзв. дан независности БиХ, Додик је одговорио да је амерички амбасадор у својој колумни издао низ задатака које та “независна” БиХ треба да уради под вођством САД.

“Каква држава таква и независност. Све што је, противно Бечкој конвенцији о дипломатским односима, Марфи коментарисао и критиковао створила је та тзв. западна међународна заједница у БиХ и сада се од легално изабраних политичара тражи да поправљају њихове брљотине. Потписивањем Дејтонског мировног споразума БиХ је одузет суверенитет, право да одлучује, да се опредјељује. То су за њу увијек радили типови попут Марфија, а онда сваког 1. марта цинично честитали ‘дан независности’”, истакао је Додик.

На страну што је 1. март један од најтрагичнијих датума историје БиХ у посљедњих 50 година и што је то био дан када је српски народ прегласан, а крвава српска свадба прерасла у крвави грађански рат, рекао је Додик, тај датум никада није договорен као заједнички празник према процедури коју прописује Дејтонски мировни споразум.

“Марфи то одлично зна, и упорно шаље лошу поруку Српској, понижава све жртве грађанског рата, али ја ћу говорити у име српских, и шаље честитке 1. марта. Тврдње да БиХ припада западу су пусте жеље амбициозног амбасадора, или он можда нешто зна, а није нам рекао. Република Српска припада својим грађанима, и има пријатеље и на западу и на истоку и то Марфи одлично зна и то Марфи не може да промијени.

Када сам јутрос видио колико се амерички амбасадор трудио и писао, на ум ми је пала шала која кружи друштвеним мрежама да је Америка најсрећнија земља на свијету јер нема америчког амбасадора”, нагласио је Додик.

 

(Срна)

Подијели: