Чисто политички процес у којем се желе обрачунати са Српском

16.10.2023.

Ово је политички процес у којем се жели обрачунати с Републиком Српском и са мном као њеним предсједником, зато што сам поштујући Устав Републике Српске потписао указ о проглашењу закона који је прошао укупну процедуру у Народној скупштини, рекао је Милорад Додик предсједник Републике Српске, данас у Сарајеву.

“Бранићу се овдје као предсједник Републике. У Суду су истакнуте двије заставе – БиХ и Федерације БиХ, а нема заставе Републике Српске”, рекао је Додик новинарима након изјашњавања на рочишту и изласка из Суда БиХ.

Он је рекао да је добио оптужницу на латиници, а да је тражио да буде на ћирилици.

Додик је рекао да је оптужница неразумљива јер је на бази чињенице да Кристијан Шмит проглашава законе и да свако ко не поштује његово недјело може у затвор.

Он је рекао да је Суд БиХ неуставан и тиме и нелегалан.

Нигдје не пише да БиХ има Суд и Тужилаштво, те да није разумио на чему је тако нелегално и неуставно Тужилаштво засновало оптужницу против њега.

“Не могу да вјерујем да у Тужилаштву и Суду тако заснованом сједе правници који игноришу чињеницу да се у Уставу БиХ каже да једино законодавну активност у БиХ спроводи Парламентарна скупштина и нико више”, рекао је Додик новинарима по изласку из Суда БиХ на којем је одржано рочиште о изјашњењу о кривици по тужби против њега.

Додик је истакао да је немогуће да Тужилаштво и Суд прихватају одлуке Кристијана Шмита, неовлаштеног странца којег није именовао Савјет безбједности УН.

Он је појаснио да је први којег је Тужилаштво БиХ довело у Суд на основу наметнуте одлуке неизабраног Кристијана Шмита да, кад неко не поштује оно што он каже, може да иде у затвор од пет мјесеци до пет година.

“У Уставу БиХ нигдје не пише да БиХ има Суд и Тужилаштво. Као што је и све у овој земљи накарадно, тако је и ово без уставног основа постављено”, рекао је Додик новинарима.

Он је подсјетио да се у Члану три Устава БиХ наводи да БиХ има девет политика које спроводи, а да нема ниједну посебну надлежност.

“Све што је урађено, урађено је на бази неправа, неустава. Кршењем Дејтонског споразума наметнути су Суд и Тужилаштво, мимо Устава и договора Републике Српске и Федерације БиХ”, нагласио је Додик.

Он је додао да су одлуке о томе у БиХ неовлаштено доносили и наметали високи представници, а сада се те институције појављују као оне које покушавају да креирају уставни поредак спроводећи наметнуте одлуке Шмита који није именован релевантном резолуцијом Савјета безбједности УН.

Подијели: