Дан Републике недодирљив, сарајевски Срби највећи страдалници у прошлом рату

09.01.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Срби неће одустати од обиљежавања 9.јануара – Дана Републике те да ниједна судска одлука не може промијенити ту чињеницу.

Додик је након полагања вијенаца на Војничком гробљу “Мали зејтинлик” на Сокоцу поводом обиљежавања Дана Републике истакао да је ту сахрањено 949 војника овога региона који су страдалих у борби за Републику Српску.

“Сарајевски и романијски Срби су највећи страдалници у прошлом рату и зато се овдје окупљамо сваке године на Дан Републике и одајемо пошту и почаст људима који су бранили, одбранили и створили Републику Српску и зато је важно бити на Сокоцу са надахнућем и жељом и захвалношћу за јачањем и изградњом Српске”, изјавио је Додик.

Према његовим ријечима, институције Српске, Србије када дођу на Соколац присјете се свих њихових породица, те је захвалан општини Соколац и ресорном министарству који планирају и одржавају на овај дан ову манифестацију.

Додик поручује да упркос противљењу из ФБих и појединих међународних кругова и одлуци Уставног суда БиХ, Дан оснивања 9. јануар 1992. неупутан јер је тог дана основана Република Српска која је међународно призната као један од ентитета који чини БиХ.

“Не може ниједна судска одлука промијенити ту чињеницу. Лакше је да тај срамни Уставни суд промијени ту одлуку. Срби неће одустати од обиљежавања 9. јануара – Дана Републике о којем је одлука донесена на Палама, а обичан народ и њихови представници одређују који су датуми и национални празник који они обиљежавају”, нагласио је Додик.

Предсједник Додик каже да се у БиХ свашта дешава али окупљање око 9. јануара након те одлуке /Уставног суда/ далеко је веће него што је било до тада па Срби неће прихватити и дозволити да им се на административан начин креира историја.

“Историја се десила и не може нико промијенити датуме који су се десили. Деветог јануара је донесена одлука о формирању Републике, а 28. фебруара донесен је Устав Републике и тада није било сукоба. Послије тога се десило неколико сједница Скупштине БиХ. Био је миран период у коме је Република Српска створена”, подсјетио је Додик.

Додик наводи да некима не смета датум 9. јануар него смета година када се то десило, прије оружаних сукоба.

Он подсјећа да су оружани сукоби у БиХ настали након референдума који су одржали Муслимани и Хрвати да се отцијепе од Југославије.

“Сада је све јасно. Ми Срби сматрамо да је 9.јануар недодирљив, а у Сарајеву желе да то по сваку цијену наметну српском народу, али то је немогуће”, оцијенио је Додик.

Додик наглашава да 9. јануар остаје Дан Републике када ће са представници Републике Српске, Србије и многим члановима различитих организација увијек доћи на “Мали зејтинлик” и одати пошту страдалим војницима.

Он је пожелио да српско гробље буде мјесто са којим ће се упознати младе генерације и знати да су управо млади људи страдали бранећи нашу слободу данас.

Поводом обиљежавања Дана Републике, вијенце на спомен-крст на овом гробљу гдје је сахрањено 949 српских бораца положили су и изасланик српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Бошко Томић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, те министар унутрашњих послова Републике Српске Српске Синиша Каран, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић.

Пошту су полагањем вијенаца одали и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир и министар просвјете и културе Жељка Стојичић.

Цвијеће на спомен-крст положили су Дарко Младић, син генерала Ратка Младић, као и Соња Караџић Јовичевић, кћерка првог предсједника Српске Радована Караџића.

Пошту су одале и делегације посланика у Парламентарној скупштини БиХ, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, представници Борачке организације Сарајевско-романијске регије, савеза општина и градова Републике Српске, као и Министарства одбране и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука и Оружаних снага БиХ, те невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Војничко спомен-гробље “Мали Зејтинлик” настало је егзодусом Срба из Сарајева и околине, након потписивања Дејтонског споразума у новембру 1995. године, када су породице са тог подручја понијеле и земне остатке погинулих српских бораца и пренијеле их на подручје општине Соколац.

Република Српска данас прославља Дан Републике и 31 годину постојања, свечаним дефилеом у Источном Сарајеву.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

Подијели: