Делегација ЕУ да поштује демократски изабране институције Српске

23.12.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да би било пристојно од Делегације ЕУ у БиХ да у саопштењима у којима коментарише политичке процесе покаже и поштовање према демократски изабраним институцијама Српске, као што је Народна скупштина.

– Ако се већ јављају, а било би боље да се нису ни јављали, о усвајању Нацрта закона у Народној скупштини за који тврде да може да угрози владавину права, онда би требало да објасне о каквој то они владавини права причају – навео је Додик на свом профилу на друштвеној мрежи Икс.

Додик је запитао како се може истовремено подржавати да неизабрани странац може доносити одлуке о проглашењу закона газећи елементарне демократске принципе на које се позивају у Делегацији ЕУ, а оспоравати право изабраним посланицима у Народној скупштини Српске да доносе законе.

– О каквим двоструким принципима се овдје ради? Како у Делегацији ЕУ могу да позивају на очување суверенитета БиХ и уставног поретка ако подржавају лажног високог представника, који се понаша као колонијални управник, док истовремено оспоравају право Републици Српској да брани своју уставну позицију у БиХ? – додао је Додик.

Додик је истакао да су европски представници управо креирањем неуставних рјешења довели до тога да је БиХ постала потпуно неодржива.

– Указивање на такво антиуставно дјеловање није и не може бити никаква “провокативна и реторика подјела”, већ јасан политички став да подржавамо европски пут, али на том путу Српска мора бити јасно видљива у капацитету који је предвиђен Уставом БиХ, а Народна скупштина је била и остаће мјесто у којем се доносе закони у интересу Републике Српске – поручио је Додик.

Канцеларија ЕУ у БиХ саопштила је да су нацрти закона о имунитету и референдуму и грађанској иницијативи у Републици Српској, који су усвојени јуче у првом читању, супротни европском путу БиХ.

Подијели: