До Нове године могућ референдум о статусу Српске

02.07.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да би до нове године Српска могла организовати референдум о свом статусу и како даље.

“Борићемо се на свој, политички начин, све док се не донесе закон о Установм суду БиХ чиме бисмо тој институцији вратили ауторитет”, рекао је Додик на конференцији за новинаре на Козари.

Он је нагласио да не жели сукоб и да улогу НАТО-а види да обезбиједе мир и, евентуално, изађу на међуентитетску линију разграничења у случају политички узавреле ситуације.

“Република Српска нема намјеру да одустане од одбране своје позиције”, додао је Додик.

Према његовим ријечима, јучерашње одлуке Кристијана Шмита воде ка томе да се њега, након што потпише законе које је донијела Народна скупштина, третира и процесуира.

Додик је најавио да ће ускоро бити донесене одлуке у Српској о забрани дјеловања Сипе, Суда и Тужилаштва БиХ на простору Српске јер немају уставни основ, да се неће трпјети протекторат и колонијалоизам, истичући да је Уставни суд БиХ промијенио политички систем и да је очигледно понашање које води ка мајоризацији, исто као и за Србе на Косову и Метохији.

“Немамо коме да се жалимо… Уставни суд је инквизицијски суд и суд међународне заједнице, а не БиХ. Генератори проблема су у Сарајеву, Америци, Великој Британији и немоћној ЕУ. Њима је Република Српска добра само кад је слаба”, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске је нагласио да оно што је јуче урадио Кристијан Шмит није ништа друго него дио осмишљеног плана да се дисциплинује Република Српска, да се њен предсједник направи монструмом, неразумоном особом, човјеком са којим се не може разговарати, а све то подржава ЕУ у лику Јоханеса Сатлера.

“Не може да буде суверенитет ако сте протекторат и ако сте колонија. Колонија се дефинише као земља у којој управљају странци. Треба ли већег доказа да смо колонија од оног јуче и овога што нам се дешава у Уставном суду?”, упитао је Додик.

Предсједник Српске је упитао и како је могуће да дио политичара из Сарајева прихвата да је Шмит неко ко има права само из мржње према Републици Српској и српском народу.

“Поводом ових одлука Република Српска ће наставити својим путем да дјелује уставно, а ја ћу као предсједник потписати указе о законима које је донијела Народна скупштина у вези са необјаваљивњем одлука високог представника, као и одлуке о Уставном суду све док се не донесе закон о Уставном суду”, рекао је Додик.

Он је указао да Српске није рекла да нема Уставног суда БиХ, већ да ову “општепознату накараду жели да прекине, тиме што ће вратити ауторитет Уставном суду доношењем закона о том суду”.

Додик је рекао да је Шмит дио подвале српском народу која треба довести до тога да изгубе идентитет и државе, као и подлог и синхронизованог напада на Српску и Србију с циљем да се сруше власти и да се персонализује кривица у предсједницима Милораду Додику у Александру Вучићу, чиме би се ослабила народна воља за борбу за државама.

“Не желим да Вучића доведем у позицију да му буде терет било шта што ми овдје радимо”, додао је Додик.

Он је поновио да су мимо Устава БиХ основани и Суд и Тужилаштво и порески систем и безбједносне агенције БиХ, а да се сада иде и даље и нападају се још двије ствари – имовина и начин и систем одлучивања.

“А нас који бранимо Дејтонски мировни споразум, покушавају направити рушитељима”, додао је Додик.

Шмит дио подвале српском народу с циљем да нестане Република Српска

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска одбацује Кристијана Шмита као високог представника не због свог ината, већ што га није потврдио Савјет безбједности УН како је то предвиђено Дејтонским споразумом и да Српска разматра могућност да га тужи у Њемачкој за лажно представљање.

“Шмит нема легитимитет да буде високи прдставник. Он је био подвала српском народу који би требало да српски народ и у Српској и у Србији доведе до тога да изгуби свој идентитет и своје државе”, рекао је Додик на конференцији за новинаре на Мраковици.

Додик је рекао да је ријеч о синхронизованом, подлом, осмишљеном нападу на Републику Српску и Србију са циљем да се сруше власти у Српској и Србији и да се персонализује кривица у предсједницима и носиоцима најважније политичке моћи како би ослабила народна воља за борбом, а тиме и борба за државама.

“У овом тренутку је синхронизован напад на власти Републике Српске и Србије, на мене као предсједника Републике Српске и Вучића као предсједника Србије”, рекао је Додик.

Предложио сам закон о ВСТС, под условом да се донесе закон о Уставном суду БиХ

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да је на састанку партнера у власти на нивоу БиХ у Коњицу предложио разговор о доношењу закона о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/, који од БиХ очекује ЕУ, али под условом да се учесници састанка обавежу да ће до септембра бити донесен закон о Уставном суду БиХ.

“Они неће закон о Уставном суду, они хоће Уставни суд који ће им направити државу, а ја им кажем, `нећете имати државу`”, нагласио је Додик.

Додик је одбацио тврдње бошњачких политичара да су представници СНСД-а на састанак у Коњиц дошли да направе неред, наводећи да је гужва настала након његовог приједлога да закон о Уставном суду буде донесен до септембра.

Он је додао да је много лажи изнесено са бошњачке стране у вези са овим састанком.

“Раније сам говорио о карактерима људи са којима сада тамо сарађујемо или смо до сада сарађивали. Они кажу да смо дошли да правимо неред у Коњицу, то нема везе са елементарном логиком. Да смо хтјели да правимо неред не бисмо ишли у Коњиц да то урадимо”, изјавио је Додик новинарима на Козари.

Додик је истакао и да није спреман да у јавном дискурсу дискутује са, како је рекао, осуђеним лажовом који се зове /Зукан/ Хелез.

“Никоме он није опсовао мајку него је неко други опсовао њему, али да би он био јунак код својих, онда је причао о томе. То су глупости, али оно што ме чуди јесте да лидери /странке Народ и правда Елмедин/ Конаковић и /СДП-а БиХ Нермин/ Никшић прихватају тај лажни наратив у којем треба још више да се распламсају проблеми у БиХ”, рекао је Додик и додао да од осталих учесника састанка у Коњицу очекује да кажу да Хелез износи неистине.

Према његовим ријечима, Бошњаци увијек мисле да политичке расправе требају кренути причом о геноциду.

“Рекао сам да скине геноцид и опсовао, али тада није помињана Сребреница. Та кукавица која се зове Хелез није никоме опсовао мајку, а поготово није устао да би нешто урадио, сав је био црвен и бијесан. Рекао сам му да престане да пријети српском народу, јер он баш и није достојан да може некоме да пријети”, рекао је Додик, који је и предсједник Републике Српске.

Додик је навео и да је предложио да се иде у реализацију 14 приоритета, те да су Бошњаци одбили да разговарају о томе, а да их /шеф Делегације ЕУ у БиХ/ Јохан Сатлер подржава у свему.

“Као здраворазумиски људи мислим да треба да ставимо 14 приоритета и све то завршимо једнако, и све можемо да завршимо”, нагласио је он.

Додик сматра да је разлог одбијања разговора о 14 приоритета одредба која каже да се мора реформисати Уставни суд и регулисати статус страних судија, односно избацити стране судије из Уставног суда.

“Зато то неће и зато нама гурају, као дајте нам ВСТС, ојачајмо горе власт, ојачај Суд да може да прогања Додика, и то нећете добити”, закључио је лидер СНСД-а.

Подијели: