До петка до 12 часова Уставни суд да укине најновију одлуку

20.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Уставни суд треба да до петка до 12 часова укине одлуку којом је избрисао одредбу у Правилу о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија.

Истакао је да ће заказати посебну сједницу НСРС у уторак 27. јуна, на којој ће се донијети, како каже, закон о непримјењивању одлука Уставног суда на простору Српске.

– Ми тај закон већ имамо израђен и лако ћемо га донијети – навео је Додик.

Истакао је да Република Српске захтјева да се донесе одлука да се неће одлучивати о било ком питању или било којој процедури све док се не донесе Закон о Уставном суду БиХ.

Истакао је да је одлука Уставног суда БиХ и измјени Правила о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија дио подмуклог плана уништавања Републике Српске.

Истакао је да Уставни суд нема добре намјере према Српској и руши одлуке о конститутивности народа.

– Уставни суд се понаша бахато и антисрпски. Сматрамо да је ово антиуставно и антидејтонско понашање Уставног суда БиХ – навео је Додик.

Додик је рекао да ће се политичким средствима заштитити права.

– То не значи излазак из БиХ већ повратак на Дејтонски мирвни споразум. Све чинимо са директним увјерењем, јер све што се ради је прича да се Републици Српској отме имовина, а без имовине нема Републике Српске – навео је Додик.

Он је рекао да је договорено да ће уколико се ова ситуација не рашчисти да ће бити одлучни, те да је разговарано о томе да Влада припреми одлуке о исплати плата запосленим у институцијама БиХ.

Подсјећамо, Уставни суд БиХ саопштио је јуче да је избрисао одредбу у Правилу о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента Федерације БиХ и најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске.

 

Подијели: