Додик: Енергетска питања у фокусу разговора са Путином

16.09.2022.

Најважнија питања која ћу имати са предсједиком Русије Владимиром Путином су енергетска питања, рекао је данас српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик који ће се 20.септембра у Русији састати предсједником Руске Федерације.

– Ми смо веома заинтересовани да направимо овај гасовод /од Србије ка Српској/. Руска снага је одобрила тај пројекат, али имамо застој у погледу одлучивања на нивоу БиХ и то представља кочницу – рекао је Додик.

Истакао је да је вјеровао да ће моћи да ријеши то питање у Сарајеву прије пута и да прогласи почетак инвестирања.

– Међутим, то није могуће, јер у Сарајеву на то гледају на непродуктиван и неочекивано лош начин. Они очекују да добију гас од Руса, а да спријече све што Русија жели да уради, са нама или са њима – поручио је Додик.

Нагласио је да је Русија доказани пријатељ Републике Српске.

– Искључивост коју видимо на Западу у погледу “или сте за Русију или сте за нас” апсолутно треба одбацити, јер ми морамо да сарађујемо са свима који са нама желе да сарађују.

Додик каже да је цијена несарадње ултиматум и да је то онда подаништво, на које Српска не може пристати.

Он је истакао да ће са Путином разговарати и о мисији Алтеа у БиХ и да ће му предложити да Русија подржи продужетак те мисије на сједници Савјета безбједности УН у новембру.

Додик је навео да ће предложити Путину да се Русија заложи да се продужи та мисија, јер сматра да је имала неки значај, осим у једном дијелу када је покушала да направи неки нови приступ.

– Али, у сваком случају, да се не би изазвале неке друге расправе о томе, а које желе неки о неком уласку БиХ у НАТО у неком значајном обиму или нешто слично, мислим да је најбоље да остане Алтеа у БиХ – рекао је Додик.

 

 

Подијели: