Додик: Ердоган дошао без политичких условљавања

06.09.2022.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је посјета турског предједника Реџепа Тајипа Ердогана БиХ важна и да даје елан за рјешавање проблема.

– Желим да истакнем питања о којима је Ердоган говорио. Увијек извршимо помаке, важна је ствар око личних карата и ми то подржавамо као и низ других питања, до тога да се формира заједнички тим између земаља да се баве енергетиком – рекао је Додик након састанка чланова Предсједништва са турским предједником.

Додик је захвалио је предсједнику Турске на ставу да БиХ сама треба рјешавати унутрашња питања, без наметања са стране.

– Предсједника Ердогана доживљавам као великог лидера и државника. Сматрам да је то данас показао. Његов однос према нама у БиХ јесте са емоцијама и симпатијама, али и са прагматизмом који указује на то како треба рјешавати ствари овдје у БиХ – треба заједно да доносимо најбоља могућа рјешења без наметања са стране – рекао је он.

Додик је истакао да је Ердоган дошао у БиХ са пакетом помоћи без политичких условљавања.

– То је нешто што би могло да буде примјер и за многе друге, а поготово оне са Запада који овдје долазе помало бијесни да нам држе лекције како треба да организујемо наше друштво. Према правилу, иза тога и таквих поступака оставе нам неред који треба да сређујемо дуго година послије – истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је рекао да подржава приступ да БиХ треба да очува територијални интегритет и суверенитет у складу са Дејтонским споразумом, додајући да за Србе уставна и дејтонска БиХ није проблем, већ неуставна и антидејтонска БиХ која је неприхватљива.

Додик је захвалио Ердогану што је утицао на то да се БиХ обезбиједи ђубриво из Турске како пољопривредна производња не би била угрожена.

Подијели: