Додик: Моја предност је недостижна

05.10.2022.

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да су општи избори били фер и поштени и да у односу на Јелену Тривић из ПДП-а у 96 одсто преброајних гласова има предност у избору за предсједника Републике Српске од 28.000 до 30.000 гласова, што ништа не може промијенити.

– Побједници смо избора, а коалиција је доказала да води исправну политику. Ово је коалиција која ће чинити Владу Републике Српске и скупштинску већину – рекао је Додик на конференцији за новинаре након састанка владајуће коалиције.

Додик је навео да је СНСД у изборној ноћи саопштавао само податке са потписаних записника.

– Тамо гдје није било потписа нисмо ни уносили податке како би били сигурни у оно што саопштавамо јавности. На нивоу БиХ морамо остати заједно и морамо бити једна страна у договору са муслиманима и Хрватима – нагласио је Додик и додао да је коалиција спремна за разговоре и са другима партијама ван овог савеза, али да то мора да буде договор свих.

Он је истакао да је опозиција изгубила значајан дио политичког кредибилитета понашањем у изборној ноћи.

– Нико од нас није ишао у изборној ноћи у комисије да би вршио притисак. Нисмо хтјели да додатно компликујемо ситуацију. Веома је важно да сви поштују закон и све што се односи на евентуално ново бројање гласова. Оно што се односи на неважаће листиће, а њих је 14.000, не може да угрози изборни резултат – рекао је Додик и оцијенио да је најбоље сачекати званичне изборне податке.

Додик каже да је поништење избора нереалан захтјев од којег треба одустати.

Додик је истакао да је Република Српска стабилна, да нема разлога за забринутост, те да су односи Српске и Србије добри, као и да је била коректна улога Србије у изборном процесу.

Одговарајући на питање ко му је честитао побједу, Додик је рекао да је разговарао са најмање десет предсједника држава и влада, међу којима је премијер Мађарске Виктор Орбан, са којим ће се, како је најавио, састати наредне седмице у Будимпешти.

Додик је рекао је да се чуо и са предсједником Србије Александром Вучићем, али да ће он честитати након објављивања званичних података, те да о овоме не треба спекулисати.

Подијели: