Додик: Парламент Српске да одбаци резолуцију Бундестага

14.09.2022.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик позвао је данас посланике у Народној скупштини Републике Српске да одбаце спорну резолуцију њемачког Бундестага о БиХ.

Додик је, у обраћању на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске о потврђивању његове изјаве о проглашењу Одлуке о давању агремана њемачком амбасадору у БиХ штетном по виталне интересе Републике Српске, рекао да би НСРС требало да усвоји закључке којима одбацује ову резолуцију.

Он је навео да је оспоравање агремана амбасадору Њемачке једини конкретан потез који се може повућу, након свега што се чуло о Републици Српској из те земље, а како би став Српске допро до њемачке политичке јавност која овај простор не гледа на основу чињеница.

Додик је рекао да је сама чињеница да је један члан Предсједништва БиХ оспорио долазак њемачког дипломате била довољна да се у њемачкој јавности поведе расправа о томе шта се догађа у БиХ.

– Ми нисмо ни довољно снажни ни велики да би се супроставили једној таквој моћној држави као што је Њемачка, али нисмо ни бескичмењаци да са заставама и цвијећем дочекујемо оне који најављују обрачун са Републиком Српском само јер жели да се сви у БиХ понашају у складу са Уставом и Дејтонским мировним споразумом – рекао је он.

Додик је истакао да он, као легално изабран српски члан Предсједништва БиХ, штити интересе Републике Српске и да је његово да се повинује одлукама Парламента Српске.

Додик је рекао да је Народна скупштина коначно мјесто одлуке када је ријеч о заштити интереса Српске, па и сада када је на дневном реду давање агремана амбасадору Њемачке у БиХ, што би било веома штетно по виталне интересе Српске.

Он је рекао да је много пута потезао витални интерес у интересу Српске, што нису радили неки ранији српски чланови Предсједништва БиХ који су тиме пропустили прилику и направили стереотип да се нешто одлучује само у Сарајеву.

– Мјесто одлуке јесте Народна скупштина. Она је та која даје коначну одлуку о задирању у виталне интересе Српске. Дакле, потезао сам витални интерес увијек у корист Српске и то сам чинио без оклијевања – рекао је Додик.

Он је нагласио да је циљ да се поручи да је Парламент Српске мјесто одлучивања у складу са Дејтонским споразумом, а не Предсједништво БиХ.

Додик је рекао да је потребно одустати од БиХ која није уставна и договорена између три конститутивна народа.

– Данашња БиХ је наметнута, није уставна и није договорена. За такву БиХ се не смијемо везивати да не би жалили за било чим онда када одлучимо да одатле одемо. БиХ какву су данас створили странци мора да нестане – истакао је Додик.

Додик је рекао да се Републици Српској БиХ намеће без пристанака Српске.

– Морамо рећи да суверенитет БиХ изван и изнад Устава није прихватљив и да ћемо га кад-тад одбацити – нагласио је Додик.

Он је рекао да је у БиХ присутна хронична нестабилност и интервенционизам неизабраних странаца.

– То је супротно нашем осјећању и нашој вољи. Зато морамо рећи да их данас трпимо и да ћемо знати препознати тренутак да промјенимо ствари – рекао је Додик и додао да је “БиХ велика невоља”.

Подијели: