Додик се састао са министарком спољних послова Елизабет Трас

26.05.2022.

Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, рекао је након састанка са британском министарком спољних послова Елизабет Трас, да је током овог сусрета навео да је БиХ нефункционална и пропала држава зато што постоји велико мијешање страних фактора, па и британске администрације.

– Рекао сам да је Педи Ешдаун срушио Дејтонски споразум уз асистенцију те владе (британске). Њихова шефица у Министарству, када су увођена Бонска овлашћења, рекла да је то правна бесмислица и ја сам јој рекао „госпођо, ми живимо у тој правној бесмислици већ 20 година“ – рекао је Додик новинарима.

Додик каже да је Трасова говорила да су Молдавија, Грузија и БиХ угрожене и да их она треба бранити.

– Ја сам јој рекао да сам ја овдје члан врховне команде и да ми немамо такве информације. Командант АЛТЕА је рекао да је овдје стабилно и мирно, замјеник здруженог штаба НАТО је исто тако рекао да овдје нема безбједносних изазова, и она не може да тврди да треба овдје некога да брани. Питао сам је ко ју је звао и зашто мисле да могу да уђу у неку суверену земљу, да они о томе говоре – поручио је Додик.

Додик је Трасовој поновио став Републике Српске да високи представник у БиХ не постоји и да је „веома важно да се држимо онога шта је написано у Дејтонском споразуму“.

– Ја сам јој након тога дао Анкес 10 Дејтонског споразума да мало прочита, вјерујем да ће промијенити свој став ако буде досљедно читала – рекао је Додик.

Подијели: