Додик: Страдање Срба од хрватског усташког режима не може да буде опроштено

10.09.2022.

У манастиру Јасеновац обиљежен је празник Новомученика јасеновачких. У присуству многобројних вјерника, литургију је служио патријарх српски Порфирије, са свештенством Српске, Руске, Македонске и Антиохијске Цркве. Духовном сабрању присуствовао је и српски члан Предсједништва Бих Милорад Додик, који је заједно са епископом пакрачко-славонским Јованом, озваничио завршетак прве фазе обнове некадашње српске школе, чију градњу финансира Република Српска.

Марко Гојковић је као дјечак од осам година одведен у логор Стара Градишка, да би касније био пребачен у јасеновачки логор, а потом и у Јастребарско. У рату је изгубио све што је имао.

Јасеновац је мјесто страдања, молитве, али и мјесто свенародног сјећања.

На гувну, које је саграђено по угледу на оно испред цетињског манастира и дар је приложника из Црне Горе, Свету Литургију служио је патријарх српски Порфирије, уз саслужење бројног свештенства.

Уз бројне вјернике, пристигле са свих страна, литургијском сабрању присуствовао је и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

– Јасеновац, најтужније српско мјесто увијек изазива тугу кад дођем овдје, увијек ми асоцира тешке успомене и сјећања моја, прије свих мојих рођака и комшија, који су преживјели Јасеновац – рекао је Додик.

Након Литургије српски члан Предсједништва БиХ положио је вијенац на заједнички споменик српско-руског страдања у порти јасеновачког манастира.

Додик и епископ славонски Јован открили су спомен-плочу у некадашњој српској школи која је наново подигнута из темеља, а која ће прерасти у научно-истраживачки центар. Захваљујући Републици Српској завршена је прва фаза градње, а у то име епископ Јован уручио је грамату признања предсједнику Додику.

Подијели: