Договорили смо да три стране доставе приједлоге о деескалацији кризе у БиХ

12.07.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је на данашњем састанку највиших званичника Српске и Федерације БиХ са генералним директором за Европу у Служби за спољне послове ЕУ Ангелином Ајхорст договорено да у понедјељак, 17. јула, све три стране у БиХ доставе приједлоге за деескалацију ситуације.

“Ми увијек полазимо од тога да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа, што је и уставна одредница”, истакао је Додик и додао да БиХ треба гарантовати и очувати територијални интегритет, али да је суверенитет угрожен због страног утицаја.

Додик је данас у Источном Сарајеву истакао да је Српска за европски пут БиХ и за тетиторијални интегритет, али да је потребно да се домаћим институцијама врати суверенитет.

Оцјењујући да ЕУ предстоје различити процеси који би ишли да неке земље што прије и без испуњавања раније процедуре приме у Унију, као што је то Украјина, Додик је на конференцији за новинаре рекао да је ово прилика да се у пакету достави захтјев за пријем БиХ у ЕУ.

“Ако је то 14 препорука које су дали или нека још плус да нам то што прије испоруче и да у наредних неколико мјесеци то учинимо и кажемо да смо спремни, али да БиХ уђе у ЕУ”, истакао је Додик.

За суштинску деескалацију треба повући одлуку Уставног суда БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је за суштинску деескалацију стања у БиХ потребно да буде повучена посљедња одлука Уставног суда БиХ, а Српска ће онда повући и свој закон.

“Повуците све на почетни ниво прије одлуке Уставног суда БиХ. Ако нећете, остаје све на снази па ћемо се одмјеравати у том погледу”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Српска, ако ни то неће, ће наставити даље да спроводи Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Српске и неће објавити ништа што предлаже Кристијан Шмит јер он нема никаквог легитимитета у том погледу, нагласио је Додик.

“Шмит је за нас лажни, па макар и доносио дарове”, рекао је Додик.

Нека питања лакше би договорили са СДА, него са “Тројком”

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да нема проблем са хрватским и бошњачким партнерима у власти на нивоу БиХ, али да му се чини да би нека питања лакше била ријешена са СДА, него са “тројком”.

“Чини ми се да су они отишли даље него што је некад СДА то показивао”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Наводећи да је принципијелан и да нема проблем са њиховим ставовима, Додик је позвао на наставак одрживог кретања, што укључује именовање министра финансија и копредсједавајућег Савјета министара, наставак договора о свих 14 приоритета у пакету или о алтернативи која би у сваком случају укључивала рјешавање питања страних судија.

“Кључно питање које би могло бити важно за све, а не видим да је за све важно, јесте препознавање динамике у ЕУ”, рекао је Додик и истакао да ако за друге постоји убрзани пут за чланство у Унији, не зна зашто то не би било и за БиХ.

Он је поновио да Република Српска не види БиХ у НАТО-у, али да разумије да други то желе.

“Постоји сарадња са НАТО-ом, али то не прејудицира чланство”, прецизирао је Додик.

Предсједник Српске поручио је да Република Српска ниједног тренутка није тежила ескалацији проблема и да ниједном није позвала ни на какав сукоб, већ да друга страна говори да ће, ако нешто буде, бити рата.

“Неће бити рата. Ово је за нас чисти политички процес”, рекао је Додик и додао да ће Српска наставити да се креће по агенди коју је замислила.

Према његовим ријечима, мјере Републике Српске, попут мјера у вези са Уставним судом БиХ, увијек су мјере реакције, а не акције.

“Предлажем да се сви вратимо почетним позицијама, да Уставни суд поништи своје одлуке, лажни високи представник оно што је донио и ми ћемо поништити своје”, закључио је Додик.

Русија има право да делегира питање Уставног суда БиХ пред УН

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је Русија чланица Савјета безбједности УН и да има право да питање Уставног суда БиХ делегира пред овом организацијом.

“Мислим да исправно разумије да оно што постаје озбиљан проблем у БиХ треба да буде рјешавано”, рекао је Додик новинарима.

Он је навео да БиХ, послије 28 година, и даље има стране судије у Уставном суду БиХ, лажног високог представника и све компликованију ситуацију.

Русија је у Савјету безбједности УН 7. јула покренула питање опасне ситуације у вези са Уставним судом БиХ.

Оправдана захтјев српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра оправданим захтјев српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић да од генералног секретара УН Антонија Гутереша затражи релевантне документе и одлуке Савјета безбједности о именовању Кристијана Шмита за високог представника у БиХ у складу са Дејтонским споразумом.

Додик је рекао новинарима у Источном Сарајеву да би одговор требало да достави надлежна Гутерешова служба, која се тиме бави, те да је нормално да Цвијановићева, као предсједавајућа Предсједништва БиХ, на том плану има коресподенцију са УН на бази чињеница.

“Оне су такве какве јесу, односно да ли је на тој и тој сједници донесена релевантна резолуција СБ УН о томе да је Кристијан Шмит потврђен за високог представника. Е тога нема. Неки ће рећи да је Шмит поднио извјештај УН, али то не значи ништа јер је ствар моћи, а не формалности. Дакле, Шмит формално није високи представник у БиХ”, рекао је Додик.

Када је ријеч о Сребреници и дешавањима у том мјесту ових дана, Додик је рекао да се у вези с тим, нажалост, дешава битна политизација у којој учествује међународни и западни фактор који би да оправда неке своје брљотине на том простору током ранијег сукоба.

Он је навео да се неће сагласити о многим питањима, те да странци настављају да буду незаинтересовани за бол других мајки и људи.

Међународни фактор политизује Сребреницу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да међународни фактор политизује Сребреницу.

“Кристијан Шмит неће у БиХ довести тужиоце из Баварске. Лупа као Максим по дивизији”, рекао је Додик, коментаришући Шмитову изјаву да ће с тужиоцима из Баварске размотрити шта је најбоље предузети против негатора “геноцида”.

Додик је рекао да је оно што се свих ових година дешава битна политизација међународног фактора када је ријеч о догађају у Сребреници.

“Ово је послужило америчкој и некој западној јавности да се све провуче кроз судове како би могли оправдати своје брљотине на овом простору, од самог почетка сукоба. Они то и настављају”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је додао да се међународни фактор не осврће на бол других мајки у БиХ.

Савјет министара не може функционисати без попуне српских министара

Немогуће је да функционише Савјет министара без попуне српских министара и ако нема копредсједавајућег Србина, како то предвиђа Устав БиХ, изјавио је данас предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је истакао да деескалација ситуације у БиХ подразумијева да се попуни Савјет министра, нагласивши да то питање није за расправу, будући да је већ ријешено ранијом расподјелом министарских надлежности.

Он је рекао да су Бошњаци и Хрвати у пуном капацитету, што Срби у овом тренутку немају јер још није попуњена позиција министра финансија и трезора у Савјету министара.

“То није питање врсте – `ми ћемо гласати, а дајте нам то`. Та врста приче не може проћи! Треба рећи да нема у овом тренутку ни коопредсједавајућег Савјета министара, што би могло да доведе до кризе у раду ако се то питање не ријеши брзо. Видимо да у `тројци` постоји нека врста најаве да неће да гласају, чиме ризикују да Савјет министара уђе у неку врсту, није то блокада, већ немогућност доношења одлука”, навео је Додик.

Додик је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву рекао да нико не жели да Савјет министра дође у позицију да не може да доноси одлуке.

“Ми не пријетимо, него упозоравамо да је немогуће да функционише Савјет министара без попуне српских министара и да је немогуће да функционише ако нема копредсједавајућег Србина, како то предвиђа Устав”, нагласио је предсједник Српске и истакао да се то питање мора ријешити без икаквих условљавања.

Додик је упозорио да се не може очекивати да ће Савјет министра функционисати ако не буде капацитета за попуну министра.

“Морамо да направимо причу о одрживом кретању. То значи да се ријеши проблем министра финансија, копредсједавајућег Савјета министара, те да се иде даље у договор или свих 14 приоритета или алтернатива три закона плус закон о Уставном суду или законско рјешење о уставном суду или нешто друго што рјешава питање страних судија”, рекао је Додик.

Он је истакао да је предложено да су три важне ствари које произилазе из 14 принципа Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/, законске измјене у вези са Судом, те питање сукоба интереса.

“Неко је изабрао три важне ствари. За њих то је ВСТС, Законске измјене везане за Суд и нешто око сукоба интереса. Савјет министара је усвојио неке верзије и упутио у парламент, а неки из Федерације БиХ /ФБиХ/ говоре да неће да гласају то што је Савјет министара већ усвојио”, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске је подсјетио да је одавно речено да представници из Српске неће гласати за то док се не види како ће се рјешавати питање Уставног суда.

“Предложили смо да свих 14 питања рјешавамо заједно, без обзира колико буде тешко. Ако то не може, онда ова три питања која сам поменуо у пакету, уз гаранцију да ће бити усвојене и законске одредбе које регулишу и рад страних судија у Уставном суду”, рекао је Додик.

Он сматра да је само на начин да се донесе закон о раду страних судија могуће да буде стављена ван снаге одлука о непримјењивању одлука Уставног суда у Републици Српској.

Кад је ријеч о берлинском процесу и питању међусобног признавање диплома, Додик је рекао да и то може да буде у пакету, напомињући да без рјешавања питања судија Уставног суда БиХ нема других рјешења.

Он се осврнуо и на питање пројеката ЕУ, истичући да је том причом Република Српска лажно приказана као неспособна да креира пројекте за конкурисање за одређена средства.

“Зашто сте заблокирали средства за европски коридор `Пет це`? То је европски коридор везано за донацију и Европска инвестициона банка и Европска банка за обнову и развој су дали кредите Републици Српској да гради тај пут од Добоја до Модриче”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је ЕУ прво одобрила, а након тога блокирала, уз изговор да нема пројекта.

“Како немамо пројекта? На шта се односе пројекти у ФБиХ? Зашто наши нису квалитетни? Само говорим да није могуће очекивати да српски чланови Савјета министра, парламентарне структуре и члан Предсједништва БиХ гласају да се ти пројекти финансирају и продукују одређену операционализацију у ФБиХ, а да ми за то дижемо руке”, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске је напоменуо да није ријеч о условљавању већ о рационалном приступу који подразумијева видљиву Српску у свим одлукама и путу ка ЕУ.

Због пријетњи санкцијама никада не би одустао од интереса Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да због пријетњи санкцијама никада не би одустао од интереса Српске.

Додик је рекао да не вјерује да има лудак који би против њега нешто предузео, односно да га казни, а уколико то и покуша Република Српска ће поступити у складу са Уставом.

Он је појаснио да предсједника Републике Српске бира народ на непосредним изборима, а заклетву полаже пред Народном скупштином, те да једино може бити опозван на референдуму који покреће Скупштиа или да сам да оставку.

“Прихватићу само протекле изборе и ништа више. Ако неко мисли да се јуначи на начин да доноси мјере, нека проба. Можда би негдје чак волио да се тако нешто деси, да би показали нашу одлучност и његову немогућност да тако нешто уради”, нагласио је Додик.

Он је јавности у Федерацији БиХ /ФБиХ/ предложио да разговарају о питањима која је Српска предложила за деескалацију и причу о европском путу, као и да смање доживљај јер Републику Српску сигурно неће поразити, већ ће из свега овога изаћи још јача.

Пошто вјерује да то неће прихватити, Додик је најавио да ће Република Српска примјењивати своје законе, будући да не сматрају правно одрживим поступање Тужилаштва и Суда по одлукама неважећег високог представника.

“Српска не признаје интервенцију страних судија Уставног суда БиХ, који су били првих пет година након Дејтона. Бошњачка страна не жели да уђе у одлучивања о томе и ми то у континуитету покрећемо 20 година и не можемо да добијемо саговорника. Ови из тројке нам изгледају горе и од СДА, јер су пристали на нека рјешења, али се у крајњем моменту одустало од свега тога”, указао је Додик.

Додик је додао и да дио опозиције учествује у доношењу важних политичких одлука.

Према његовим ријечима, постоји план уколико Кристијан Шмит нешто уради, што опет не подразумијева никакав сукоб, већ политичку реакцију и борбу, те да нико неће испалити ниједан метак да заштити предсједника Републике, уколико није физички угрожен.

Додик је поновио да не постоји резолуција Савјета безбједности УН о именовању Шмита за високог представника, те да је из тог разлога српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић званично затражила од Генералног секретара УН-а Антонија Гутереша званичан документ о његовом именовању.

“Спремни смо да на то указујемо. Сваку примјену одлука које лажни високи представник донесе на простору Српске неће се десити”, рекао је Додик.

Додик је рекао да ће Бошњаке називати муслиманима, док год Србе из Републике Српске називају босанским Србима, што је ратна квалификација.

Он је упозорио и на чињеницу да се српске жртве у Сребреници не признају, на чије помене никада не долази ни представници међународног фактора.

“За злочине су сви одговарали, осим Насера Орића који је убијао и о томе имају свједоци. Не можемо на то да гледамо на исти начин. У Српској је била веома ауторитативна међународна комисија која је утврдила да то није геноцид. Одбацујем било какву могућност да било који догађај ратног карактера и квалификација тог догађаја се користи у политичке сврхе, као платформа за политичко кретање“, навео је Додик.

Предсједник Српске је поновио да се у Србереници десио велики злочин, за који су одговарали они који су у томе учествовали, те да се Република Српска солидарише са болом свих људи.

Он је рекао да из пијетета према жртвама Сребренице представници Српске готово три дана ништа нису коментарисали, као и да је Република Српска показала способност да обезбиједи веома ризичан скуп.

 

(Срна)

Подијели: