Док се не деблокирају пројекти у Српској, неће проћи ниједан у ФБиХ

16.11.2022.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у сриједу да Српска неће подржати пројекте у Федерацији БиХ /ФБиХ/ док не буду одблокирани пројекти Републике Српске који су заустављени без икаквог законског и уставног основа.

“Република Српска ће све блокирати, док се не одблокирају пројекти Републике Српске, неће проћи ниједан други, тако да се зна”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, заједничке институције БиХ треба да буду сервис за гађане Републике Српске и ФБиХ.

“Република Српска није до сада блокирала ниједан пројекат у ФБиХ што се упорно чинило Српској са нивоа БиХ. Таква пракса се више неће толерисати због чињенице да се годинама блокирају важни пројекти у Републици Српској”, истакао је Додик.

Он је напоменуо да су без икаквог законског и уставног основа заустављени пројекти за Републику Српску – “Бук Бијела”, аеродром у Требињу и конекција која се тиче гаса који је могао давно да буде готов, а стоји већ седам година.

“Седам година у различитим структурама се зауставља, а ја сам све своје сједнице Предсједништва у посљедњих годину дана користио да ставим на дневни ред гас и пролаз испод Дрине. Неће да објасне ни зашто неће”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да у Уставу пише да је Република Српска надлежна за изградњу Хидроелектране “Бук Бијела” за изградњу аеродрома, гасовода, термоелектрана на гас.

“У том погледу само нам требају неке процедуралне попуне везано за међународни карактер тих пројеката и да то нигђе не би требало да буде проблем. БиХ се не задужује, БиХ не изводи радове, БиХ ништа од тога не ради, а само тамо гђе је мало присутна прави огромне проблеме и ми треба да томе аплаудирамо. Е, нема више аплауза нити ће их бити. Не занима нас ни амерички, ни европски амбасадор, а поготово не британски и њихови пројекти”, поручио је Додик.

Предсједник Српске је поручио да, уколико се наставе блокаде, да ће и Република Српска блокирати.

“То је наша реакција на то што двије-три године блокирате `Бук Бијелу`, аеродром, гасовод. Десет година су блокирали изградњу болнице у Бањалуци и сад да ми чекамо 10 година да се неко одобровољи. Пошто је то Српској урађено, ми ћемо наставити то што ви радите, па нека ова земља иде подијељено. Ако хоћете сарадњу – пустите нас”, напоменуо је Додик.

Он је нагласио да је потребно да се ради у складу са прописима и Уставом, те да се дају дозволе које се уредно траже.

“Уколико не дате, доћи ће вријеме да нећемо ни тражити од вас. Немојте да се мијешате у унутрашње ствари Републике Српске”, истакао је Додик.

Он је упитао зашто да Република Српска буде у БиХ и зашто да се губи вријеме.

“Имамо могућност да повучемо двије милијарде евра инвестиција у овом тренутку у Републици Српској и чекамо да се неко одобровољи, а када сам питао неколико пута /чланове Предсједништв БиХ/ Шефика Џаферовића и Жељка Kомшића зашто – они ћуте, а онда је у једном тренутку Џаферовић рекао да нема потребе да објашњава и да је то његов став”, подсјетио је Додик.

Он је поручио да српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић неће трпјети овакве хирове.

Додик је истакао да су он и Цвијановићева сарадници већ 20 година и да уче једно од другог.

“Можемо да се не видимо и не чујемо 10 година и нећемо направити ниједну политичку грешку. Ми смо сарадници и никоме нисмо послушници. Не слушамо ни Велику Британију, ни Њемачку, а не да овђе слушамо некога ко је периферан у сваком погледу”, оцијенио је Додик.

Он је рекао да се у заједничким институцијама само може разговарати о попуни мјеста, како је то и предвиђено, и ништа више, а да су амбиције неких “осморки”, “петорки”, “двојки” или “тројки” њихова ствар.

Он је напоменуо да је Република Српска нашла партнере и да ће градити ауто-путеве. “Имамо ми пријатеље. Виђећете наредних дана како то изгледа”, закључио је Додик.

Подијели: