Државна имовина – “питање живота и смрти”

09.01.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да државна имовина на територији Српске припада Српској и да је за Србе у БиХ то “питање живота и смрти”.

Говорећи за АФП, Додик је подсјетио да је више од 80 одсто надлежности пребачено на ниво БиХ и да их Срби желе назад, укључујући државну имовину на територији Републике Српске.

АФП подсјећа да бошњачки лидери, који се залажу за централизовану БиХ, тврде да су за то надлежне власти на нивоу БиХ. Агенција додаје да би то питање могао да “ријеши” главни изасланик међународне заједнице надлежан за надгледање цивилних аспеката Дејтонског мировног споразума.

– Уколико се то деси, ићи ћемо у Народну скупштину Републике Српске и донијећемо одлуку о независности. Повући ћемо Србе из војске, полиције, из заједничких институција. Предлажем им да се не мијешају у ову причу – истакао је Додик.

Додик је навео да је намјера Запада да сахрани Републику Српску, да је учини безначајном и да створи централизовану БиХ.

– Наш карактер није дозволио да се то догоди. Зато с поносом славимо 9. јануар – рекао је Додик.

Говорећи о односима са Србијом, предсједник Српске нагласио је да су Срби у БиХ већ ментално интегрисани у Србију и да би радо подржали независност Републике Српске.

– Не желимо да останемо овдје – рекао је Додик.

Додик је навео да нема сумње да Срби у БиХ желе независност, али да оклијевају с таквим потезом због “и даље свјежих сјећања на рат”.

– Међутим, потпуно сам сигуран да народ разумије о чему се ради. Уколико би му се у одлучујућем тренутку понудила платформа за независност, народ би то подржао. Ми смо ментално интегрисани са Србијом. Наравно, ми смо сада дио БиХ, али зато што морамо да будемо. То није нешто што желимо – нагласио је Додик.

Предсједник Српске напоменуо је да је “грешка” Дејтонског споразума био постављени циљ да се “зараћене стране споје како би одржале имагинацију звану БиХ”.

Додик је напоменуо да је Дејтонски споразум био одличан историјски тренутак да се поставе границе између народа и успостави трајни мир на Балкану.

Подијели: