ЕУ давно сахранила мит о слободи информисања и праву на истину

17.11.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је ЕУ давно сахранила мит о слободи информисања и праву на истину, исто као што су медијски жртвовали и истину о грађанском рату у БиХ.

– Помен том миту о правима и слободама држите и данас у сукобима у Украјини и Гази, гдје постоји само ваша истина коју сте наметнули као једини наратив, као што је био случај и за вријеме грађанског рата у БиХ – истакао је предсједник Српске.

Упитан да прокоментарише саопштење из Делегације ЕУ у којем позивају њега и власти у Републици Српској да “у потпуности поштују права новинара, као и да промијене смјер недавних потеза који имају застрашујући ефекат на простор за грађански ангажман, попут криминализације клевете и планираног закона о тзв. страним агентима”, Додик је рекао да се боји да с те позиције немају право да држе слово о медијским слободама и правима, јер су то исто укинули у својим државама.

– Штета што никада, говорећи о тој теми, нисте поменули одговорност, а разумијем и зашто. Наш вриједносни оквир почива на пружању слободе, али и одговорности за њу. И то правило важи и за медије и за политичаре. Ја излазим на изборе и тамо плаћам цијену своје слободе или одговорности. Мислим да ни медији не могу бити поштеђени одговорности за изговорену или написану ријеч” – констатовао је Додик.

Он је рекао да одговорно тврди, а то се може и доказати, да су данас и БиХ и Република Српска у медијском смислу слободне државе за разлику од ових којима су уста пуна слобода.

– Клевета је криминализована у најразвијеним државама ЕУ и не видим ниједан разуман разлог да не буде тако и овдје – истакао је предсједник Српске.

Подијели: