ЕУ изгубила европске вриједности и хришћанске темеље

10.01.2024.

ЕУ је изгубила своје европске вриједности и хришћанске темеље и дозволила је себи да се Америка умијеша у њену политику, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је у интервјуу за Глас Европе истакао да је ЕУ одлучила да додијели БиХ статус кандидата за учлањење у ЕУ, јер је то учинила и за Украјину и да су на тај начин прекршени сви европски принципи.

Према ријечима предсједника Српске, већ 20 година се спроводе различити процеси за учлањење БиХ у ЕУ, док је Украјина, истовремено, добила статус кандидата из геополитичких разлога.

– Могу да кажем да је Унија изгубила своје европске вриједности. Дозволили су себи да се Америка умијеша у њихову политику. Мислили су да ће заједничким напорима оштетити и уништити Русију, али су структуре Руске Федерације постале само економски снажније откако су уведене санкције – рекао је Додик.

Додик је навео да Европи недостаје лидер који ће је водити напријед и који може да је уједини, уз напомену да Њемачка тренутно нема особу која може да води државу на прави начин.

– Дозволили су себи да их САД умијешају у рат против Русије. Њемачка тренутно нема нафту, гас нити минерале. ЕУ је уложила огроман новац у Украјину, а то улагање није донијело резултате. Такође, Европа је изгубила конкурентност када се ради о вјештачкој интелигенцији. ЕУ је сада на тешком путу и тешко да ће бити способна да преживи – нагласио је Додик.

Предсједник Српске сматра да у БиХ постоји све више евроскептика, те да је ЕУ дјеловала привлачно прије неколико година, али да се сада, на примјер, у Њемачкој одржавају масовни штрајкови, што је прије пет година било једноставно немогуће да било ко уради.

Додик је истакао да је ЕУ, у исто вријеме, промијенила критеријум, те да би међу 18 земаља било која од њих тешко испунила услове које сада Брисел поставља БиХ и да се сада у БиХ јавља сумња у било какво саопштење о томе како ће Унија брзо кренути напријед.

– Администрација у Бриселу и владајући круг дозволили су Европи да изгуби своје хришћанске темеље и поштују искључиво америчке циљеве. Међутим, то нису европски циљеви, али хајде да сачекамо изборе за евроске структуре у мају и видимо шта ће се промијенити. Ми нисмо спремни да одустанемо од нашег суверенитета нити да имамо неприродне вриједности, као што су ЛГБТ и сличне ствари које нам намећу – додао је Додик.

Подијели: