Европа да ослободи БиХ колонијалног статуса, Шмита и странаца у Уставном суду

14.12.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Европа треба да ослободи БиХ колонијалног статуса, Кристијана Шмита и странаца у Уставном суду БиХ.

Додик је истакао да у ЕУ нема јединства и да Европу не чекају свијетли дани, што ће се одразити и на земље Балкана, о чему ће бити ријечи на Самиту ЕУ који се одржава у Бриселу.

– Ако донесу одлуку да БиХ добије преговарачки статус, онда је то политичка одлука. То ће урадити ако тај статус дају Украјини и Молдавији. БиХ треба да ослободе колонијалног статуса, Шмита и странаца у Уставном суду БиХ – рекао је Додик.

Додик сматра да се у Бриселу одржава веома тежак самит који ће показати у каквом је стању ЕУ, додајући да нема јединства о кључним питањима.

– Европа је пуна проблема и то сам видио недавно када сам боравио у Бриселу. Сјетио сам се улазака у Савезно извршно вијеће бивше Југославије пред сам распад те земље. Не мора то ништа значити, али видим да у Европи не постоји консензус о свим питањима – рекао је Додик.

Додик каже да је промашена и политика ЕУ према сукобу у Украјини и да ће САД покушати да свале терет сукоба на Брисел.

– Очекују да ЕУ њима да 60 милијарди, колико је сада на столу. Замислите да су за земље Балкана за четири године предвидјели шест милијарди. То говори у каквом смо односу. Европа је водила погрешну политику и изгубила је лидерство. Промашила је политику око рата и потцијенила Русију. Све што су могли да промаше, промашили су. Русија и /предсједник Владимир/Путин су се показали моћним и стабилним, и то сада ни они не споре у својим извјештајима – истакао је Додик.

Када је ријеч о отварању приступних преговора са ЕУ, Додик је рекао да то ништа не значи и не прејудицира, подсјетивши на статус Турске која је прије неколико деценија започела процес приступања, те да то буди сумњу у искреност цјелокупног поступка.

Подијели: