Европски пут БиХ није споран за Српску, али мора се поштовати Устав

05.12.2023.

Европски пут БиХ није споран за Републику Српску, али на том путу има много изазова и мора се поштовати Устав, рекао је данас предсједник Српске Милорад Додик у Бриселу.

– Мора се поштовати Устав БиХ и чињеница да ЕУ тражи прилагођавање кроз реформе, а то је да одлуке аутономно доносе локални фактори у смислу да се опредјељују за ЕУ, а не да то чине странци без обзира у чије и какво име – рекао је Додик након састанка лидера политичких странака из БиХ са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем.

Додик, који је лидер СНСД-а, рекао је да је састанак био прилика за разговоре о важним плановим и предстојећем засједању Европског савјета у децембру на којем ће расправљати о могућности да се БиХ одобри отварање преговора с Европском унијом.

Он је истакао да у БиХ постоји озбиљан застој и то о питању Уставног суда БиХ.

– Имамо озбиљне застоје у динамици. Донијели смо пет или шест закона и када је дошло до Уставног суда БиХ ту је настао застој. Можемо да разговарамо, а то је да Апелационо вијеће има сједиште у Бањалуци и уз то Закон о спречавању прања новца, то би се могло завршити. Вархељи је имао позитиван приступ, апелујући да се ово што прије заврши – рекао је Додик.

Одговарајући на питање да ли је на састанку разговарано и о наводним пријатњама дисолуцијом, Додик је рекао да странци праве БиХ која не може опстати.

– Очигледно Република Српска без видљивости неће моћи бити дио пакета сагласности за ЕУ, ако буде елиминисана. Ми то пратимо. Имате неке парламентарце који су излобирани, који то коментаришту. Моје питање њима је какво је то владавина права, ако је високи представник нелегитимно ту. Нису упознати са детаљима у БиХ, али дискутују о томе. БиХ се заснива на Уставу, а не да се разграђује на Уставу. Желим да БиХ буде уставна, али ако то није то, није прихватљиво. Ми смо рекли да смо за европски пут, оптимиста нисам, али рационалан јесам, да треба тај пут пратити – рекао је Додик.

Додик је навео да је у Европској комисији исказана воља и планови за подстицаје у смислу пакета развоја за инфраструктурне пројекте.

Подијели: