Филм “Гаравице” трајно свједочење о страдању читаве породице и села

23.10.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присустовао је премијери дугометражног документарног филма “Гаравице”, аутора Драгана Радовића.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је важно да је злочин над Србима у Гаравицама који се догодио 1941. године документован на овај начин јер су комунистичке власти настојале да га сакрију и умање.

Додик је рекао да убиство више од 14.000 Срба на једном мјесту 1941.године на почетку Другог свјетског рата најбоље потврђује да је постојао план да се тако нешто уради, а српска заједница се од тада никада није опоравила на том простору.

– Комунистичка власт у бившој Југославији учинила је све да се то потисне и оде у заборав и преименује као страдање жртве фашистичког злочина – рекао је Додик.

Додик је оцијенио важним да се види размјера злочина над Србима, јер такво масовно страдање није било могуће без плана усташа који су намјеравали да трећину Срба побију, трећину раселе, а трећину прекрсте.

Додик је рекао да многе генерације, па ни он у вријеме школовања није знао да су се десиле Гаравице и да тако нешто постоји, а када је добио информације увидио је како је то било стравично и тешко.

Додик је закључио да ће документарни филм “Гаравице” трајно остати на располагању српском народу да увиди у каквим су трагичним околностима страдале читаве породице, читава села и сва родбина.

Подијели: