Главни циљ – уставни положај Републике Српске у оквиру БиХ

10.01.2024.

Изјаве да је дошло вријеме да Република Српска прогласи независност од БиХ су резултат немогућности Српске да нађе уставну позицију унутар БиХ, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је у интервјуу за Глас Европе рекао да та немогућност потиче од одлука америчке и британске aмбасаде, које су успоставиле контролу над БиХ.

– Они контролишу Уставни суд БиХ, као и законодавну власт. Ово видимо као кршење Дејтонског мировног споразума, потписаног 1995. године, и немогућност да се он поштује на прави начин – нагласио је Додик.

Додик је напоменуо да Запад жели да Република Српска не постоји, те да су са Запада обећавали муслиманима да ће, ако потпишу Дејтонски мировни споразум, временом, као резултат његове имплементације, Република Српска бити смањена, а БиХ постати унитарна држава.

– У том погледу, ми се сада суочавамо с највећим проблемом са западним земљама, јер се противимо чињеници да ће БиХ бити унитарна и централизована. Наш главни циљ је уставни положај Републике Српске у оквиру БиХ. А ми то не добијамо. Под сталним смо притиском да стално смањујемо обим наше аутономије унутар Републике Српске. То ће довести до тога да нам се одузме аутономија”, упозорио је Додик.

Предсједник Српске подсјетио је да је Запад “довео особу коју су они наводно овластили да води”, те да већ 25 или 30 година у Уставном суду БиХ сједи троје страних судија, који не доносе одлуке по Уставу, већ се руководе туђим утицајем.

– Дакле, не очекујемо проглашење независности Републике Српске нити било какве симпатије Запада. Немамо планове да се Српска осамостаљује, али ће нас на крају на то натјерати ако наставе да воде исту политику – поручио је Додик.

Додик је навео да би већина становништва Српске подржало одлуку о независности, јер никад нису ни жељели да Република Српска буде дио БиХ.

– Међутим, по окончању рата у Југославији, Србија се нашла у веома неповољном положају и ми то нисмо очекивали. Према томе, били смо присиљени да прихватимо ту одлуку формализације државе, што је за нас била болна тачка Дејтонског мировног споразума. Дакле, све док је тај споразум на снази, Република Српска је у саставу БиХ – напоменуо је Додик.

Према ријечима предсједника Српске, што више БиХ покушава да централизује државу, то је већа и жеља Срба да не живе у БиХ, јер не желе централизовану државу.

На питање како ће Сарајево реаговати ако Република Српска прогласи независност од БиХ, Додик је истакао да би било потребно много времена да се одговори на то питање.

– Имамо трочлано Предсједништво које влада земљом. За ангажовање ОС БиХ потребна је једногласна одлука коју доноси и српски представник. С друге стране, у војсци има и Срба и Хрвата. Сигуран сам да би, када би се добила одговарајућа команда да се крене у офанзиву на Републику Српску, они одбили да учествују у таквој операцији, јер би свака таква акција била противзаконита – рекао је Додик.

Додик је подсјетио да је, с друге стране, полиција на територији другог ентитета, ФБиХ.

– Не дирамо их и не идемо код њих. Такође, споразум између ентитета забрањује улазак било каквих оружаних снага на територију друге стране без сагласности. Међутим, задатак полицијских снага Федерације није да бране БиХ као државу, већ као ентитет. Ако би напали територију Републике Српске, то би представљало акт агресије. Искључујемо ту могућност – додао је Додик.

Подијели: