ГОДИШЊА KОНФЕРЕНЦИЈА: И у идућој години наставити са подршком младима у Српској

28.12.2022.

Веома сам поносан што смо у протеклој години урадили велике ствари за наше људе у околностима када смо имали епидемију вирус корона и рат у Украјини.

Овим ријечима предсједник Републике Српске Милорад Додик је започео своју годишњу конференцију, на којој је рекапитулирао најважније ствари урађене у протеклој години.

На почетку је истакао посебно задовољство развојем Фонда за лијечење дјеце, те јуче усвојених закона којим су обезбијеђена средства за породице са четворо и више дјеце. Такође, изразио је задовољство и недавно спроведеном акцијом “С љубављу храбрим срцима”.

– У овој години смо давали и подржавали младе. У наредном периоду разматраћемо помоћ младима како смо то чинили раније. Република Српска је била предана помоћи дјеци и омладини, али и свим људима који су у социјалним давањима – рекао је Додик.

Kао посебно значајно издвојио је спроведене изборе. Kако је рекао, поред опструкција ЦИK-а, Република Српска је показала стабилност.

– Република Српска је безбједносно, економски и социјално стабилна. У овој години смо измирили све обавезе, не каснимо ни са једном обавезом и ниједна плата и пензија није каснила. Показујемо стабилност и тиме што је усвојен буџет којим се предвиђа повећање плата и пензија, те давања за борце – рекао је Додик.

Kако је рекао, Република Српска има најмању стопу задужењу у региону.

– Приближавамо се цифри од 13 милијарди укупног домаћег производа. Извоз се нешто смањио од почетка године због рата у Украјини. Извоз воћа и поврћа се смањио према Русији, што је за нас било важно тржиште. Имамо раст индустрије од 2,6 одсто, а просјечна плата је 1.211 KМ. Циљ је да просјечну плату стално повећавамо. Имамо и 290.000 запослених и одмичемо се од стиска да имамо исти број запослених и пензионера – казао је Додик.

“Русија остаје партнер без обзира на кандидатски статус”

Нити сам одушевљен, нити сам скептичан о кандидатском статусу. Видимо да то није питање нас, него је то због неког наводног страха од руског утицаја, рекао је Милорад Додик, предскедник Републике Српске, на конференцији за новинаре.

“Могли сте видјети колико је америчког новца дато различитим шпијунима, тзв. независним медијима и НВО око 80 милиона долара”, рекао је Додик.

Kако каже, то не мијења позицију Српске на међународном плану, те да “остајемо неутрални по питању рата у Украјини, јер то није нешто што се нас тиче”.

Рекао је да се ставови у вези с Русијом неће мијењати и да то кандидатски статус неће промијенити.

“Русија остаје наш партнер. Захвалан сам ЕУ и САД на учињеном, али нисам захвалан на насиљу и што дају 80 милиона разним протувама да пропагирају њихове вриједности”, рекао је Додик.

Такође, каже да ће сарађивати и са Бриселом и са САД колико то буде потребно, али да сигурно неће сарађивати с Великом Британијом, јер се она, како је навео, показала као непријатељ српског народа.

“Још једном желим да поновим – Република Српска ће остати у БиХ, ако она буде уставна”, каже Додик.

“Закон о клевети у Народној скупштини крајем јануара или у фебруару”

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће ускоро бити донесен закон о клевети и да би требало да буде у Народној скупштини крајем јануара или у фебруару.

“Медији имају нашу подршку, свиђали нам се њихови програми или не, али треба повећати степен јавне одговорности за јавну изречену ријеч и да се уведе ред”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је истакао да овај закон није усмјерен против медија него против оних који шире неистине и клевете на друштвеним мрежама

Додик је рекао да није циљ увођење санкција, али да оне могу да доведу до стања коректности.

У Српској се неће уводити ЛГБТ вриједности

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се у Српској неће уводити ЛГБТ вриједности у основне школе и школске уџбенике.

“Људи могу да раде шта год хоће, али да ми те вриједности уводимо у наше основне школе и уџбенике, то се неће десити док ја сједим овђе. Ако случајно буде нешто промакло, биће избачено из уџбеника”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је нагласио да људи у Српској не желе да се одрекну својих вриједности и идентитета да би прихватила европске вриједности за неки новац који нуде и доводе у понижавајућу позицију читав народ, плаћајући му да се трансформише из традиционалног и породичног система у неки либерални.

“Овај народ то неће. Ми нисмо за промоцију вриједности које долазе из Европе ако је то у погледу тога (ЛГБТ вриједности). Ако је то захтјев, ми нећемо доносити законе за ЛГБТ и остале. То нећемо спроводити шта год мисле и колико год то хтјели”, рекао је Додик.

Подијели: