Халуцинантно изобличавање истине у тексту новинарке Диковић

05.09.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да све што је на његов рачун објавила новинарка Јелена Диковић у тексту “Мали Путин” у београдском дневнику “Данас” представља класични фалсификат истине, јер је очигледна неспособност да истинито сагледа дешавања у БиХ и Републици Српској одвела ауторку ка халуцинантном изобличавању истине.

Додик у одговору који је данас објављен у листу “Данас” наводи да је ауторка у текста изнијела безброј тврдњи на његов рачун које су супротне истини.

– Очигледно да је ауторка имала проблем са истином, која је нестала у њеном тексту, који врви од неаргументованих оптужби на мој рачун. И због тог наума ауторке, нема сумње да је истина у њеном тексту очигледно жртвована – закључио је Додик.

Предсједник Српске указује да се код Диковићеве у тексту појавио дуализам онога што стварно јесте и онога што би она очигледно жељела да јесте.

– Да је ауторка поменутог текста хтјела да говори истину, констатовала би да све што радим посљедњих година радим искључиво и прије свега за Републику Српску и народ Српске, а не за свој лични интерес, како то она тврди – навео је Додик.

Он је истакао да су Република Српска и њен народ њему “првенствено и изнад свега све и свја” у сваком, свакако и у политичком смислу, те напомиње да није никаква тајна да поштује и има добре односе са предсједником Русије Владимиром Путином, што говори “јасно и гласно”.

Додик је додао да није истина да му смета све оно што представља Запад и напомиње да му смета само оно што представници западних земаља у БиХ чине неаргументовано на штету Републике Српске, а самим тим и дејтонске БиХ и што се ти њихови “којекакви међународни надзорници” понашају као колонизатори и доносе одлуке мимо воље политичких представника три народа у БиХ, што отежава успостављање функционалне државе.

Он је нагласио и да није истина ни да константно пријети референдумом, оцијенивши да би ауторска текста, да је боље упозната о ономе што пише, знала да Српска поштује дејтонску БиХ.

– Ако не би била испоштована дејтонска БиХ, логично је да као предсједник Републике Српске и представник српског народа тражим права Срба и то није никаква пријетња референдумом, него најава онога што се може догодити ако није испоштовано оно што је предвиђено Дејтонским споразумом, а то је да БиХ чине два равноправна ентитета и три конститутивна народа – навео је Додик.

Предсједник Српске је рекао да је тачан навод ауторке када помиње кривичну пријаву коју је поднио против Кристијана Шмита јер се, како је цитирала “неовлашћено бави пословима високог представника” и поручује да Шмит то чини од 1. августа 2021. године.

Додик је појаснио да се Шмит неовлаштено бави пословима високог представника за шта нема одлуку о именовању донесену од надлежног органа, која је неопходна за именовање високог представника и континуирано, у намјери да Републици Српској нанесе неку штету, лажно се представља као службено лице, односно као високи представник у БиХ.

Он је навео да Шмит добро зна да није именован у складу са Анексом 10 Споразума о цивилном спровођењу Општег оквирног споразума за мир у БиХ, усљед чега не може имати легитимитет и овлаштења за доношење правно ваљане одлуке у име и за рачун високог представника у БиХ.

Додик је поручио ауторки текста да је, ако јој је стало до истине, требало да читаоцима листа “Данас” објасни то да је његово именовање “морао да одобри Савјет безбједности УН, а није”.

Опште је познато, истакао је Додик, да је Шмит извршио незакониту промјену Кривичног закона БиХ, што није у надлежности високих представника, посебно не њега који се лажно представља за вршиоца дужности, а све то да би подигао оптужницу против њега као предсједника Републике Српске.

Додик је изразио очекивање да ће ауторки текста сада бити можда јасније зашто је поднио кривичну пријаву против нелегитимног високог представника у БиХ Шмита.

– На крају да поручим ауторки памфлета колумне да нећу изигравати `малог Путина` кога цијеним и поштујем, већ ћу остати досљедан себи `великом Додику`. Да кажем и то да ме не чуди све ово што сте набацали у својој колумни, јер знам да је у наопаком и поремећеном резоновању све могуће, па и ваша колумна са поменутим садржајем који представља фалсификат истине` – поручио је Додик.

Подијели: