Хелез “користан идиот” за снаге које желе да одрже причу о могућем сукобу

07.07.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез “користан идиот” за снаге које желе да одрже причу о неком могућем сукобу.

Додик у ратнохушкачким изјавама Хелеза види њихову немоћ да нешто ураде.

“Нити презентују војску, нити могу нешто да ураде. Хелез је корисни идиот који скреће пажњу и дичи се да је добио 20 милиона KМ у буџету за набавку хеликоптера, како он то каже. У суштини не може да поправи ни оне раге које тамо постоје, а камо ли да набави нови”, рекао је Додик новинарима на Мраковици.

Он је истакао да Хелез тиме замлаћује и лаже свој народ, а онда и читаву јавност, те да у њену нема никакве посебне снаге.

“Kад ми разговорамо о томе да је БиХ немогућа, онда нас питају да ли ће бити рата?
Улога муслимана и њихових кадрова јесте да створе преставу да ће бити рат ако се нешто њима политички деси. Готово немогућа патолошка ситуација у којој они упорно желе да нас задрже у БиХ, а успут би деградирали све, од идентитета до наших права и Устава БиХ и још очекују од нас да томе аплаудирамо”, рекао је Додик.

Он је указао да су то све заблуде и да од тога нема ништа.

Додик је истакао да се у стварном животу дешава то да Денис Бећировић узурпира функцију у Предсједништу БиХ, што Српска види као рушење БиХ.

“Бећировић кад оде у Италију и кад се састане са њихвим државницима, он представља само себе, не представља БиХ. Он не представља БиХ ни овђе”, рекао је Додик и подсјетио да је улога предсједавајућег Предсједништва БиХ да координише рад остале двоје чланова, закаже сједнице и ништа више од тога.

Став који се износи, каже Додик, морају да договоре сва три члана Предсједништва БиХ и само тај став је легалан и легитиман.

“Дакле, они на тај начин најбоље дијеле БиХ. Они својатају БиХ и покушавају да скрену пажњу, како су то научили деценијама, и добијају подршку од једног једног западне јавности. Али и то је помало губи снагу”, рекао је Додик.

Он је истакао да Република Српка жели мир и да се проведе Дејтонски споразум стриктно онако како је написан.

“Дејтонски споразум је већ деградиран, он је разваљен. Устав БиХ постоји, али политичка стварност је нешто друго. Имате на стотине вануставних тијела и органа који су наметнути простом силом високих представника и Уставног суда по систему ако прође, прође, ако се одржи, одржи. Ми вам поручујемо да се неће одржати”, рекао је Додик.

Ако хоћете, каже Додик, вратите нас на Дејтонски споразум и слово Дејтона и ми немамо ништа против да останемо у БиХ, али да вануставна и вандејтовска БиХ неће бити прихваћена.

РАТНИЦИ “ИСЛАМСKЕ ДРЖАВЕ” KОЈИ СУ СЕ ВРАТИЛИ ПРЕДСТАВЉАЈУ ОЗБИЉНУ ОПАСНОСТ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да чињеница да је БиХ дала највећи број ратника “Исламске државе” у односу на број становника, који су се вратили, представља озбиљну опасност, те да је знатан број таквих и у Србији.

Додик је честитао организовању Србије да се одбрани од тога.

“Научили смо да у борби с њима нема оклијевања. Ти људи ако се појаве са намјером да нешто нападну, они иду до краја. Зато и ми морамо реаговати до краја. И морају да знају послије тога да не могу рачунати на западне судове, него морају да рачунају на страшни суд”, нагласио је Додик.

Он је подсјетио да Република Српска годинама упозорава на екстремне покрете код муслимана и да је јасно да су они мотивисани политичким исламом и “Исламском државом”.

“Они су то увјежбавали борећи се против Американаца и Запада, а онда су дошли овђе, увели су их Американци и муслимани 1992. године да би сјекли Србима главе”, навео је Додик.

Он је подсјетио да се то дешавало масовно, да је формиран одред “Ел муџахедин” који је операције спроводио на Озрену и око Зенице.

“Тамо су почињени стравични злочини, сјечене главе. То је јасно”, изјавио је Додик новинарима на Kозари, одговарајући на питање колико вехабијски покрет представља реалну опасност имајући у виду догађаје у Србији.

Подијели: