Хвала Мађарској на разумијевању, резолуција о Сребреници ће парализовати односе у БиХ

15.05.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Будимпешти да ће евентуално усвајање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН усложити стање у БиХ и истакао да ће Мађарска гласати против, на чему је Српска посебна захвална.

Додик је истакао да је резолуција искључиво воља бошњачке стране у БиХ, те да је то један неодговоран акт.

Он је нагласио да Република Српска са Мађарском нема отворених питања.

“Наши односи су веома добри, пуни разумијевања, радујем се свим пројектима које реализујемо заједно. Желимо да се наши односи у практичном смислу покажу као најбољи могући”, рекао је Додик на конференцији за новинаре након састанака са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом.

Додик је истакао да су данашњи састанци са Сијартом и премијером Виктором Орбаном охрабрујући.

Додик је навео да БиХ дјелује као неки уклети простор, у којем се у једном тренутку добије одлука о преговарачком статусу, а неколико дана касније Кристијан Шмит наметне измјене Изборног закона БиХ у којем пропише нека додатна правила.

“И сад се налазимо у вакуму. С друге стране, питање које у сјену доводи европски пут БиХ јесте резолуција о Сребреници. Наше пријетеље овдје смо упознали о томе да је потребна одлука земље да би се такво нешто појавило као релевантан документ у УН. Та одлука није постојала у БиХ”, рекао је Додик.

Он је рекао да је то урађено једнострано без употребе механизма за утврђивање спољнопилитичких приоритета.

“Предсједништво БиХ, које је задужено за спољну политику, није доносило одлуку о томе и то је само неодговорни акт амбасадора Бошњака који се налази у УН“, нагласио је Додик.

Додик је поновио да српска страна не спори да се у Сребреници десио страшан злочин, али да нису довољно уважене чињенице да су страдали и Срби.

“Осим тога, упорно нам говоре да постоји само индивидуална одговорност, што је утврђено судским пресудама. Али, сад се одједном појављује резолуција и нама је спорно што је спонзор те резолуције Њемачка, с којом имамо веома неугодна историјска искуства. Мислимо да ће усвајања те резолуције битно дестабилизовати ситуацију у БиХ, до мјере потпуне парализације односа”, рекао је Додик.

Он је навео да Република Српска жели европску перспективу цијелог простора, сматрајући да најбоље разумијевање детаља на Балкану има управо мађарска страна и, да је неке правичности, била би укључена или чак водила европске процесе по том питању.

“Мађарска је земља која се у вријеме конфликта није нашла ни на једној страни, земља која има уравнотежен, а не навијачки став према свим питањима и то може да пружи гаранцију за добар развој односа. Зато се радујемо њиховом предсједавању ЕУ”, рекао је Додик.

Подијели: