Institucije BiH zarobljene spinovanjem političkog Sarajeva

16.11.2022.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da su sve institucije i sama BiH zarobljene spinovanjem koje dolazi iz političkog Sarajeva.

Dodik je ponovio da ne postoji nijedna odluka o članstvu BiH o NATO, jer ne postoji usaglašen stav o tome, te da navodi hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića predstavljaju obični spin.

– Danas je lagao masovno, o svemu govorio na njemu svojstven način i to govori dovoljno o tome da neće biti nikakve mogućnosti dogovora. Poštujem Željku Cvijanović i njen pristup, ali će vrlo brzo viđeti da to nije dobro mjesto i da će se tu veoma teško bilo šta moći dogovoriti – rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu sa predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović.

On je poručio da ne treba vjerovati da ono u šta se Komšić zaklinje predstavlja dobre namjere, jer je sve, kako je istakao Dodik, prevara.

On je dodao da je namjera političkog Sarajeva da se uruši sistem odbrane u BiH.

– Razvalili su obavještajnu službu, ne funkcioniše nijedan sistem predviđen Ustavom. Lažno se zaklinju u Ustav, a onda sve govore antiustavno. Naš pruistup jeste Ustav – poručio je Dodik.

Dodik je rekao i da da prilika za razgovor postoji za sve koji to budu htjeli.

On je ponovio da Sud i Tužilaštvo BiH nemaju ustavnu osnovu, te da su nametnuti od strane visokih predstavnika, dodavši da Republika Srpska nije protiv toga da se dogovori neki oblik suda i tužilaštva.

– Ovaj Sud i Tužilaštvo nećemo mnogo trpiti. Vratićemo ponovo na našu scenu referendum o Sudu i Tužilaštvu, kojeg se oni itekako boje i odlučiti kada ćemo to uraditi – rekao je Dodik.

Dodik je najavio da će brzo biti donesen zakon koji će predstavnike Republike Srpske na nivou BiH obavezati da poštuju odluke institucija Srpske.

Podijeli: